Pomiar natężenia oświetlenia - jakie są wymagane wartości?
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Pomiar natężenia oświetlenia - jakie są wymagane wartości?
WITAM
Potrzebne są wymagane wartości dla poszczególnych pomieszczeń w których wykonuję się badania natężenia oświetlenia to znaczy minimalna wartość w LUX
Pozdrawiam
Potrzebne są wymagane wartości dla poszczególnych pomieszczeń w których wykonuję się badania natężenia oświetlenia to znaczy minimalna wartość w LUX
Pozdrawiam
Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie,
ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję,
uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
- ISE.pl
- Ekspert
POMIARY NATĘŻENIE OŚWIETLENIA POMOC
ELEKTROB pisze: WITAM
Pozdrawiam
Wszystko znajdziesz w:
PN-EN 12464-1:2004 Światło i oświetlenie Oświetlenie miejsc pracy Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach
Ja mam mam ją stąd:
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
pzdr., PB
Re: Pomiar natężenia oświetlenia - jakie są wymagane wartości?
Na dzień dzisiejszy obowiązujące "warunki techniczne" Dz.U.2002r nr 75 poz.690 w
Zlecenoidawca często określa jaką zastosowac normę, jak nie wymaga najnowszej mozna posłużyc sie stara. Poza nimi są jeszcze inne do pomiarów oswietlenia, ja potrzebawałem do obiektów sportowych to była polska z "U" tylko pierwsza strona po polsku, reszta do tłumaczenia
pozdrawiam Paweł
Witam
Jeśli można to proszę o podanie wymaganej wartości natężenia oświetlenia w pomieszczeniu salonu samochodowego a dokładniej w pomieszczeniu serwisowym. Zastanawiam sie jakie mają być wymagania i czy natężenie bada sie na posadzce czy na wysokości roboczej czyli (ok 0,8m).
Dziękuję
Jeśli można to proszę o podanie wymaganej wartości natężenia oświetlenia w pomieszczeniu salonu samochodowego a dokładniej w pomieszczeniu serwisowym. Zastanawiam sie jakie mają być wymagania i czy natężenie bada sie na posadzce czy na wysokości roboczej czyli (ok 0,8m).
Dziękuję
mimo, ze opłynęło kilka miesięcy - podbijam pytanie kolegi.
Norma PN-EN 12464-1 mówi ogólnie, że dla sklepów w strefie sprzedaży 300 lx, w strefie kasy 500 lx, ale jest zastrzeżenie, że "wymagania dotyczące natężenia oświetlenia i UGR zależą od rodzaju sklepu".
Zastanawiam się gdzie szukać tych rodzajów i wymagań ?
Czy np. wymagania w sklepie meblowym różnią się od wymagań dla sklepu komputerowego ?
Czy w sklepie meblowym - hala z wystawionymi meblami jest strefą sprzedaży ?
Tam się nie sprzedaje tylko ogląda.
Może należy ją potraktować jako magazyn ?
Norma PN-EN 12464-1 mówi ogólnie, że dla sklepów w strefie sprzedaży 300 lx, w strefie kasy 500 lx, ale jest zastrzeżenie, że "wymagania dotyczące natężenia oświetlenia i UGR zależą od rodzaju sklepu".
Czy np. wymagania w sklepie meblowym różnią się od wymagań dla sklepu komputerowego ?
Witam,
Ja znalazłem klasyfikacje pomieszczeń zgodną z tą, opracowaną w normie 12464-1,w programie Foton 12464. W demo wersji mozna sobie ją przeglądnąć.
Natomiast owa klasyfikacja podana w normie nie obejmuje niestety wszystkich rodzajów pomieszczeń, zatem trzeba chyba czasem zdroworozsądkowo potraktować problem i porównać "nasze" pomieszczenie do jakiegoś analogicznego.
A jeszcze dodam, że klika dylematów związanch z obowiązywaniem norm można rozwiązać zaglądając na strone internetową CIOP (adres łatwy do znalezienia).
Są tam artykuły dotyczący pomiarów natężenia oświetlenia.
Pozdrawiam,
ele-melek
Ja znalazłem klasyfikacje pomieszczeń zgodną z tą, opracowaną w normie 12464-1,w programie Foton 12464. W demo wersji mozna sobie ją przeglądnąć.
Natomiast owa klasyfikacja podana w normie nie obejmuje niestety wszystkich rodzajów pomieszczeń, zatem trzeba chyba czasem zdroworozsądkowo potraktować problem i porównać "nasze" pomieszczenie do jakiegoś analogicznego.
A jeszcze dodam, że klika dylematów związanch z obowiązywaniem norm można rozwiązać zaglądając na strone internetową CIOP (adres łatwy do znalezienia).
Są tam artykuły dotyczący pomiarów natężenia oświetlenia.
Pozdrawiam,
ele-melek
Witam
Mam pytanko. Czy jest unormowany sposob pomiaru średniego natężenia w pomieszczeniu.
BHP-owcy u mnie interpretują normę oświetleniową wymagając w każdym punkcie pomieszczenia spełnienia średniego natężenia oświetlenia wg. PN co prowadzi do zrobienia z pomieszczenia choinki.
Z góry dziękuje
Mam pytanko. Czy jest unormowany sposob pomiaru średniego natężenia w pomieszczeniu.
BHP-owcy u mnie interpretują normę oświetleniową wymagając w każdym punkcie pomieszczenia spełnienia średniego natężenia oświetlenia wg. PN co prowadzi do zrobienia z pomieszczenia choinki.
Z góry dziękuje
Ale w czym problem? Nie można dać tych 300 a nawet 1000 lx? zwłaszcza tam gdzie klienci oglądają towar? No chyba że jest "ciśnienie" na jak najniższe nakłady? Ja osobiście takie "oszczędne" zlecenia odpuszczam, dla mnie ważna jest też satysfakcja z wykonanej rzeczy, a ciemny sklep takiej by mi nie dał.janek_n pisze:mimo, ze opłynęło kilka miesięcy - podbijam pytanie kolegi.
Zresztą to kiepsko oświetlonych sklepów też nie wchodzę

pzdr., PB
W każdym, jak inaczej?lamda pisze:Witam
Z góry dziękuje
Ale co to za "pomieszczenie"? bo jak biuro to oczywiście interesuje nas natężenie na biurku (lub na innej płaszczyźnie roboczej) a nie pod biurkiem. Jak korytarz to wzdłuż ciągów komunikacyjnych a nie w kącie pod ściana etc. etc.
Mierzymy w siatce projektowej, np. w węzłach 1x1 m (ten punkt nie wiem jakie ma umocowanie, nie szukałem), to po to, by móc powtórzyć pomiary za jakiś czas.
W każdym razie ja tak robię, nikt tego nie kwestionował, a jakby to poprosiłbym o podstawę w normatywie.
pzdr., PB