Sieć LAN w domku

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Archon_1
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 21
Rejestracja: pn cze 01, 2009 11:09
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Sieć LAN w domku

Post autor: Archon_1 »

Witam
Klient chce mieć sieć LAN w której może przesyłać dane z prędkością 1Mb/s. Czy warto stosować skrętkę kat 5e czy lepiej już 6?

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
AndrzejJan
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 55
Rejestracja: pt gru 31, 2010 17:53
Lokalizacja: Muchobór Mały

Re: Sieć LAN w domku

Post autor: AndrzejJan »

przedstaw klientowi zalety i wady i niech zadecyduje, robisz dla niego a nie dla siebie. jak będzie chciał przewodów "pozłacanych" to niech ma.
wolność to świadomość ograniczeń
a-w
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 141
Rejestracja: wt cze 29, 2010 22:23

Re: Sieć LAN w domku

Post autor: a-w »

Archon_1 pisze:Witam
Klient chce mieć sieć LAN w której może przesyłać dane z prędkością 1Mb/s. Czy warto stosować skrętkę kat 5e czy lepiej już 6?
Jeśli 1Mb/s, to z powodzeniem wystarczy kat.5e, która - jeśli jest poprawnie wykonana - zapewnia 100Mb/s, a w sprzyjających warunkach potrafi zestawić 1Gb/s
dar1982
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 28
Rejestracja: ndz sie 09, 2015 7:51

Re: Sieć LAN w domku

Post autor: dar1982 »

Kat 6. jest obecnie chyba tańszy
Torkam
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 162
Rejestracja: pt gru 11, 2015 22:43
Lokalizacja: Malbork

Re: Sieć LAN w domku

Post autor: Torkam »

Raczej chodziło o sieć 1 giga....
Różnicy większej laik nie odczuje na 5+, a 6 w wykonaniu 1G.
Co innego jak ktoś dobierze dobre switche i solidnie wykona strukturę ... materiał już jest dużo tańszy, ale dobra usługa teleinformatyczna nadal kosztuje.

Jeśli możemy, to lepiej kłaść lepszy standard, bo nie wiemy co będzie za 10lat.
Kłótnia z debilem jest jak zapasy ze świnią w błocie!
Po jakimś czasie dostrzegasz, że świni się to podoba ....
ODPOWIEDZ