Rynek inteligentnych domów
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Re: Rynek inteligentnych domów
Wow.... to kolega teraz pojechal..... chcac zrobic dom w takim standardzie to owszem 100 tys ale euro.. takue domy to predko budowane u nas nie beda..... poza tym takie tematy robia duze firmy, sam projekt to juz potezne wyzwanie.
Proponuje wrocic na ziemie....
Proponuje wrocic na ziemie....
Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie,
ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję,
uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
- ISE.pl
- Ekspert
Rzeczywiście nowoczesne centrale alarmowe mają już na swoim pokładzie jakieś śladowe, autonomiczne, inteligentne rozwiązania. Jakby tego było mało dla bardziej wybrednych nasz rodzimy Satel już chyba 2 lata temu wyprodukował moduł INT-KNX . Teraz w zależności od oczekiwać i zasobności portfela można budować bardziej lub mniej inteligentny dom . I zgodzę się tu z kol. arlix, że seria central Integra daje całkiem spore pole do popisu -niezłą alternatywę dla chociażby systemu KNX jeżeli chodzi o cenę , jakość, troszkę gorzej z możliwościami, jednak nieznaczny kompromis za ułamek ceny KNX-a (i pochodnych) to wg mnie naprawdę dobra propozycja.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Do kol. arlix - czy możesz zdradzić jaki system ID montujesz i w jakim rejonie PL działasz ?
Pewnie ze moge:)
Najczescie zdarza sie mi montowac Integre 128+ i do tego manipulatot INT-TSI. Pod takim zestawem mozna juz zrobic calkiem ciekawe rzeczy - sceny , temp, rolety itd.
DZialam glownie na slasku i w szwecji (okolice sztokholmu).
Ostatnio mialem przyjemnosc (lub nieprzyjemnosc - jeszcze sie zastanawiam) uruchamiac system f&f home. Ogolnie system ok, stosunkowy bezproblemowy jesli chodzi o podlaczenie i uruchomienie. Niestety ma bardzo male mozliwosci konfiguracyjne i raczej bym go swoim klientom nie polecal....
Arek
Najczescie zdarza sie mi montowac Integre 128+ i do tego manipulatot INT-TSI. Pod takim zestawem mozna juz zrobic calkiem ciekawe rzeczy - sceny , temp, rolety itd.
DZialam glownie na slasku i w szwecji (okolice sztokholmu).
Ostatnio mialem przyjemnosc (lub nieprzyjemnosc - jeszcze sie zastanawiam) uruchamiac system f&f home. Ogolnie system ok, stosunkowy bezproblemowy jesli chodzi o podlaczenie i uruchomienie. Niestety ma bardzo male mozliwosci konfiguracyjne i raczej bym go swoim klientom nie polecal....
Arek
Koledzy chyba nie bardzo rozumieją czym jest PLC czym KNX czym BMS a czym "inteligentny budynek"
Coś z mojego doświadczenia:
Zacznijmy od tego:
1) są 3 typy "inteligentnej instalacji:
-Scentralizowany (wszelkiej maści dziwadła oparte o PLC)
-zdecentralizowany typu KNX
-mieszane (integracje)np. KNX +np.WAGO posiadające bramki (i to dość tanio wychodzi)
2)Sposób przemieszczania się informacji
- Kabel tzw. "bus" np. KNX TP/IP
- Radiowo np.Xcomfort (bardzo podatne na zakłócenia)
- mieszane(w tym przypadku to trochę jak z alkoholami-ja nie ryzykuje mieszania
)
3)Ilość kilometrów kabli
Nikt mi nie powie że system PLC potrzebuje mniej kabli niż KNX+ Wago z bramką min.Dali+LED na oświetlenie
4)Wielkość obiektu czy mieszkanie 20m2 czy willa 500m2
Teraz pójdźmy dalej do tego co klient oczekuje:
Chce "Inteligentny wypasiony budynek" a nie ma na nowoczesny TV - to dajcie spokój
Inteligencja to KOMFORT polega na tym, że to nie my mamy biegać od grzejnika do grzejnika i "przykręcać bo za gorąco" System ma wiedzieć kiedy ma podnieść a kiedy opuścić temp. To nie 5 pilotów przed TV a np. tablet/smartfon a nawet "zwykłe klawisze" na ścianie. To żaluzje/rolety opuszczające się na noc/jak nas nie ma a podnoszące się kiedy wstajemy/wracamy. To natężenie oświetlenia dostosowujące się do ilości światła na zewnątrz.
... .
OGÓLNIE TO BUDYNEK ŻYJĄCY WŁASNYM ŻYCIEM DOSTOSOWUJĄCY SIĘ DO OBECNOŚCI/NIEOBECNOŚCI CZŁOWIEKA.
PS. Zawsze możecie proponować 3 warianty:
-economy (część KNX do późniejszej rozbudowy)
-standard
-Wypas
Każdy projekt jest indywidualny tak jak klient.
Pozdrawiam
Coś z mojego doświadczenia:
Zacznijmy od tego:
1) są 3 typy "inteligentnej instalacji:
-Scentralizowany (wszelkiej maści dziwadła oparte o PLC)
-zdecentralizowany typu KNX
-mieszane (integracje)np. KNX +np.WAGO posiadające bramki (i to dość tanio wychodzi)
2)Sposób przemieszczania się informacji
- Kabel tzw. "bus" np. KNX TP/IP
- Radiowo np.Xcomfort (bardzo podatne na zakłócenia)
- mieszane(w tym przypadku to trochę jak z alkoholami-ja nie ryzykuje mieszania

3)Ilość kilometrów kabli
Nikt mi nie powie że system PLC potrzebuje mniej kabli niż KNX+ Wago z bramką min.Dali+LED na oświetlenie
4)Wielkość obiektu czy mieszkanie 20m2 czy willa 500m2
Teraz pójdźmy dalej do tego co klient oczekuje:
Chce "Inteligentny wypasiony budynek" a nie ma na nowoczesny TV - to dajcie spokój
Inteligencja to KOMFORT polega na tym, że to nie my mamy biegać od grzejnika do grzejnika i "przykręcać bo za gorąco" System ma wiedzieć kiedy ma podnieść a kiedy opuścić temp. To nie 5 pilotów przed TV a np. tablet/smartfon a nawet "zwykłe klawisze" na ścianie. To żaluzje/rolety opuszczające się na noc/jak nas nie ma a podnoszące się kiedy wstajemy/wracamy. To natężenie oświetlenia dostosowujące się do ilości światła na zewnątrz.
... .
OGÓLNIE TO BUDYNEK ŻYJĄCY WŁASNYM ŻYCIEM DOSTOSOWUJĄCY SIĘ DO OBECNOŚCI/NIEOBECNOŚCI CZŁOWIEKA.
PS. Zawsze możecie proponować 3 warianty:
-economy (część KNX do późniejszej rozbudowy)
-standard
-Wypas
Każdy projekt jest indywidualny tak jak klient.
Pozdrawiam
Moje zdanie pokrywa się ze zdaniem Kolegi.domsat pisze:Czy rzeczywiście tak jest i będzie rozwój ? Mam swoje zdanie na ten temat = prawie bzdura.
A inni co myślą o tym?
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!] oraz [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Innym kolegom przypominam, że inteligentny dom to nie sterowanie roletami z iphone'a.
Wiesz kiedyś ludzie mieli studnie na podwórku i wychodek i też twierdzili że więcej nie trzeba. Dlaczego ludzie kupują drogie komfortowe samochody skoro fiat126p też jeździł?disaster pisze: Moje zdanie pokrywa się ze zdaniem Kolegi.
Innym kolegom przypominam, że inteligentny dom to nie sterowanie roletami z iphone'a.
A co ma piernik do wiatraka?
Rynek inteligentnych domów w Polsce nie istnieje i jeszcze przez dłuższy czas nie będzie istniał.
Mówię tutaj przede wszystkim o rynku konsumenckim.
Rynek profesjonalny to trochę inna para obuwia, sam siedzę w tym temacie na styku informatyki, elektryki i automatyki, niemniej jednak są to dość wyspecjalizowane projekty dla dość szczególnych klientów.
Rynek inteligentnych domów w Polsce nie istnieje i jeszcze przez dłuższy czas nie będzie istniał.
Mówię tutaj przede wszystkim o rynku konsumenckim.
Rynek profesjonalny to trochę inna para obuwia, sam siedzę w tym temacie na styku informatyki, elektryki i automatyki, niemniej jednak są to dość wyspecjalizowane projekty dla dość szczególnych klientów.
Pierniki robi się z mąki a mąke robi młyn. To samo jest z elektrykami rynek robią instalatorzy/projektanci. Jeśli ty klientowi/projektantowi nie pokażesz to skąd ma on wiedzieć. Inna sprawa w jakim segmencie rynku się obracasz. Jak ktoś chce dom za 200000PLN to sorry. Zobacz jakie autka jeżdżą po drogach. Zazwyczaj ktoś kto jedzie autem za 150000PLN to nie mieszka w domku za 200000PLN
Ostatnio rozmawiałem z kolegą co montował 2 projektory laserowe u gościa w domu bo chciał mieć ostry obraz. Więc nie mów że rynku nie ma. To że ty na nim działasz to inna sprawa.
Ostatnio rozmawiałem z kolegą co montował 2 projektory laserowe u gościa w domu bo chciał mieć ostry obraz. Więc nie mów że rynku nie ma. To że ty na nim działasz to inna sprawa.
Chciała bym wprowadzić system inteligentnego domu w moim mieszkaniu. Słyszałam, że takie rzeczy wykonuje firma (...) Ktoś może korzystał z ich usług? Jakieś opinie?
Ingerencja moderatora, nie rób reklamy
STANCA
Ingerencja moderatora, nie rób reklamy
STANCA