Pomoc przy budowie prostownika

Prostowniki, zasilacze, przetwornice, falowniki, stabilizatory oraz pozostałe urządzenia elektroniczno-energetyczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
bialykiel
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: wt sty 31, 2017 23:15

Pomoc przy budowie prostownika

Post autor: bialykiel »

Witam forumowiczów.
Ponieważ planuję złożyć prostownik potrzebuje waszej pomocy.
Planuję dać 2 trafa po około 12v każde i wydajność około 33 amper,
jaki układ regulacji prądu ładowania polecacie??
Pozdrawiam i liczę na waszą fachową pomoc.

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
CYRUS
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 1138
Rejestracja: pt maja 14, 2004 0:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pomoc przy budowie prostownika

Post autor: CYRUS »

Za mało danych.
Prostownik nazwa nic nie mówiąca - poza nazwą, że prostuje AC.
1.Do czego ma służyć
2.Oczekiwane parametry na wyjściu.
bialykiel
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: wt sty 31, 2017 23:15

Re: Pomoc przy budowie prostownika

Post autor: bialykiel »

prostownik ma sluzyc do wspomagania rozruchu w samochodzie i do zasilania domowej instalacji tzn tasmy led zarowki silniki i wkretarke
potrzebuje na wyjsciu gdzies 12-13 v z kazdego trafa zeby po zmostkowaniu otrzymac 24v
do zasilania pomp do pompowania cieczy
Awatar użytkownika
CYRUS
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 1138
Rejestracja: pt maja 14, 2004 0:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pomoc przy budowie prostownika

Post autor: CYRUS »

Wszystkich celów nie osiągniesz.
Do każdego są potrzebne inne parametry.
bialykiel
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: wt sty 31, 2017 23:15

Re: Pomoc przy budowie prostownika

Post autor: bialykiel »

z rozruchu moge zrezygnowac
bo i tak mam 2 akumulator
skupmy sie na zasilaniu instalacji
czyli oswietlenia i silnikow
Awatar użytkownika
CYRUS
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 1138
Rejestracja: pt maja 14, 2004 0:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pomoc przy budowie prostownika

Post autor: CYRUS »

bialykiel pisze:skupmy sie na zasilaniu instalacji
czyli oswietlenia
Oświetlenie -sprawa banalna.
Kupujesz zasilacz impulsowy 12V, najlepiej dedykowany do LED.
Lub zasilacz 12V 5A od monitora.(np.niedrogi używany)
Bez żadnego trafa - bezpieczne (małe i lekkie) w 2klasie.
Na dodatek - ważne - odporny na zwarcie wyjścia.
bialykiel pisze: silnikow
Podaj parametry tych silników.
bialykiel
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: wt sty 31, 2017 23:15

Re: Pomoc przy budowie prostownika

Post autor: bialykiel »

wlasnie to nie jest tylko oswietlenie led ale tez zarowki h4 i zwykle 24v wkrecone w sygnalizator drogowy
a silniki to w kogucie pompa od spryskiwaczy i od wycieraczek
chcialem zrobic na 2 trafach zeby zrobic niezalezne wskazniki wysterowania itd
Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Pomoc przy budowie prostownika

Post autor: Ramzes2 »

CYRUS pisze:Bez żadnego trafa - bezpieczne (małe i lekkie) w 2klasie.
Na dodatek - ważne - odporny na zwarcie wyjścia.
Bezpieczne? Niekoniecznie. Niektóre mają sporą upływność/pojemność między wejściem a wyjściem. Sam robiąc przy elektronice, raz zapomniałem odpiąć zasilacz wtyczkowy impulsowy 15V 1.5A rzekomo firmy Thomson (a kosztował trochę jak na taki, mimo że był używany), robiąc coś przy zasilanym z niego układzie dotknąłem się czegoś co było uziemione i "miło" mnie "popieściło". A znając same schematy telewizorów kineskopowych i wielu innych (zwłaszcza markowych) sprzętów z wbudowanymi zasilaczami impulsowymi - większość nie miała sensownej izolacji galwanicznej między siecią a ich wyjściem (dość często był rezystor lub inne elementy łączące stronę pierwotną z wtórną) - przez co łączenie sprzętów, w najlepszym przypadku "wybijało bezpieczniki". Kiedyś dostałem prośbę o pomoc bo na stadionie sportowym co drugi telewizor (kineskopowy i to bardzo dawno temu) po podłączeniu anteny wybijał bezpieczniki albo swój albo w instalacji albo oba.

Inna sprawa, te zabezpieczenia przeciwzwarciowe i przeciwprzeciążeniowe w takich zasilaczach niemal zawsze są zrealizowane elektronicznie - jest to bardzo przydatne (raczej dla elektronika a nie dla elektryka), ale i bardzo zawodne. Z moich ostatnich doświadczeń - "testowałem" "eski" przy pomocy linii +5V z zasilacza ATX w komputerze (nowy, kupiony na fakturę aczkolwiek "średniej" firmy) o wydajności nominalnej 20A na tej linii. A dokładnie eska z jednej strony do +5V przez przewód a z drugiej do obudowy (solidnie połączona z masą i z uziemieniem). B6, B10 i C10 kilkukrotnie "wybiłem" z czasem gdzieś do 10-15s. B16 trzymało na oko 20-30 sekund po czym tradycyjnie spalił się półmostek (dostał zwarcia na jednej z diod) na tejże linii w tym zasilaczu. Nie chciało mi się zanosić na gwarancję (o ile jeszcze jest...) to wstawiłem z innego zas. sporo mocniejszy (chińskie 40A zamiast chińskich 20A) i w obudowie TOP-3 zamiast TO-220 i mało tego z dwa razy mniejszym nap. spadku w kier. przewodzenia. 5h roboty... Póki co działa jak widać i już go nie używam do takich zabaw. No i to jeden tylko przykład.
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.
Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Pomoc przy budowie prostownika

Post autor: Ramzes2 »

PS. zas. impulsowe częściej ulegają awarii, niejednokrotnie przy tym wybuchając (zwykle albo kondensator albo tranzystor sterujący trafem/cewką) lub wywołując pożar. Jak nie jest konieczna duża moc i mały rozmiar to lepiej to zrobić "klasycznie".
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.
Awatar użytkownika
CYRUS
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 1138
Rejestracja: pt maja 14, 2004 0:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pomoc przy budowie prostownika

Post autor: CYRUS »

Ramzes2 pisze:PS. zas. impulsowe częściej ulegają awarii, niejednokrotnie przy tym wybuchając (zwykle albo kondensator albo tranzystor sterujący trafem/cewką) lub wywołując pożar. Jak nie jest konieczna duża moc i mały rozmiar to lepiej to zrobić "klasycznie".
Nieprawda !
Nawet 12V 1A to duży rozmiar i ciężar. Na dodatek solidnie się grzeje.
Szanowni koledzy !
Kupujecie najtańszą "chińszczyznę" i z tego wyciągacie " bezsensowne" wnioski.
CYRUS pisze:
Ramzes2 pisze:PS. zas. impulsowe częściej ulegają awarii, niejednokrotnie przy tym wybuchając (zwykle albo kondensator albo tranzystor sterujący trafem/cewką) lub wywołując pożar. Jak nie jest konieczna duża moc i mały rozmiar to lepiej to zrobić "klasycznie".
Nieprawda !
Nawet 12V 1A to duży rozmiar i ciężar. Na dodatek solidnie się grzeje.
Szanowni koledzy !
Kupujecie najtańszą "chińszczyznę" i z tego wyciągacie " bezsensowne" wnioski.
Zasilacze komputerowe - są partackie i dobrze zrobione.
Nawet jest "czarna lista" firm których należy unikać.
Ramzes2 pisze:PS. zas. impulsowe częściej ulegają awarii, niejednokrotnie przy tym wybuchając (zwykle albo kondensator albo tranzystor sterujący trafem/cewką) lub wywołując pożar. Jak nie jest konieczna duża moc i mały rozmiar to lepiej to zrobić "klasycznie".
Nieprawda !
Nawet 12V 1A to duży rozmiar i ciężar. Na dodatek solidnie się grzeje.
Szanowni koledzy !
Kupujecie najtańszą "chińszczyznę" i z tego wyciągacie " bezsensowne" wnioski.
Zasilacze komputerowe - są partackie i dobrze zrobione.
Nawet jest "czarna lista" firm których należy unikać.
ODPOWIEDZ