Wyłącznik czasowy

Prostowniki, zasilacze, przetwornice, falowniki, stabilizatory oraz pozostałe urządzenia elektroniczno-energetyczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
nowy_elektryk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: pt wrz 04, 2015 11:38

Wyłącznik czasowy

Post autor: nowy_elektryk »

Nie znalazłem internecie nic co by mi odpowiadało. Szukam wyłącznika czasowego. Są takie montowane w przełącznikach natynkowych? Chciałbym włączać światło na zewnątrz np. tylko na 5min.

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: Ramzes2 »

Wyłącznik schodowy do puszki albo na szynę TH35.

Jak masz pojęcie o elektronice, to taki wyłącznik można by na bardzo upartego zrobić w wyłączniku natynkowym, tylko nie wiem czy tego nie zabraniają przepisy i w dodatku, jaki w tym w ogóle sens?
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.
nowy_elektryk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: pt wrz 04, 2015 11:38

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: nowy_elektryk »

Słabo, przecież taki wyłącznik w przełączniku nie jest trudno zrobić. Zastanawiam sie jaki przełącznik do tego dokupić.
Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: Ramzes2 »

Pomijając kwestię przepisów, jaki jest sens wpychania przekaźnika czasowego do obudowy wyłącznika natynkowego?
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: Simcode »

nowy_elektryk pisze:Chciałbym włączać światło na zewnątrz np. tylko na 5min.
Zapewne koledze chodzi o to by światło się zaświeciło i samo zgasło po tych 5 min jak kolega już sobie pójdzie. Tę funkcję może zastąpić lampa z czujnikiem ruchu.
Lampa załączy się jak tylko ktoś wychyli nosa w polu czujnika i sama zgaśnie po czasie.
nowy_elektryk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: pt wrz 04, 2015 11:38

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: nowy_elektryk »

W tym miejscu czujnik ruchu nie zda egzaminu. Będę zmuszony zakupić łącznik zwierny i elektryczny automat schodowy.
Boguś1
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 13
Rejestracja: pn maja 01, 2017 6:45

Re: Wyłącznik czasowy

Post autor: Boguś1 »

Pewnie już po ptakach ale może komuś się przyda:

[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]

duża ofertach różnego typu automatów schodowych, przekaźników, zegarów itp
Ostatnio zmieniony wt maja 02, 2017 17:15 przez opornik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie traktuj nas jak idiotów. Dziękuję.
ODPOWIEDZ