Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
mprzedpe
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: pn maja 08, 2017 3:53

Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Post autor: mprzedpe »

Witam, mieszkamy już w domu, ale dalej czekamy na przyłącze prądu. Po kilku niemiłych sytuacjach z agregatami podjęliśmy decyzję o tymczasowym podłączeniu prądu od sąsiada i założeniu podlicznika. Odległość jaka nas dzieli to 470 metrów. Jaki kabel musimy położyć, żeby to działało? 2x4 albo fiński wystarczy?
Dodam, że u nas będą używane tylko: oświetlenie (ledowe), piec (+pompki) i lodówka, a do tego czasami pralka/żelazko/odkurzacz - oczywiście nie na raz :) .

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 848
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Post autor: electrics »

Witam.
Najlepiej i najtaniej będzie dać AsXSn 4x16mm2
rykpat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 114
Rejestracja: pt gru 23, 2016 21:19

Re: Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Post autor: rykpat »

Nie wiemy jednej ważnej rzeczy.
Ten "kabel" ma iść powietrzem czy w ziemi?

Jak długo czekacie już na przyłącz?
mprzedpe
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: pn maja 08, 2017 3:53

Re: Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Post autor: mprzedpe »

Przewód ma iść w ziemi - delikatnie zakopany w miedzy.

Czekać to czekamy od ponad roku, ale dopiero od września liczy się czas na podłączenie dla Energi - więc jeszcze kilka miesięcy poczekamy.
Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5795
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Post autor: STANCA »

Witam
Ciekawy sposób ułożenia 470 m kabla, nie przypominam sobie, która norma mówi o "delikatnym zakopaniu w miedzy"? Źle to widzę.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Post autor: Simcode »

mprzedpe pisze:Przewód ma iść w ziemi - delikatnie zakopany w miedzy.
Ciekawe czy cały czas po swojej własności.
W internecie jest materiał jak układać kable.
ELEKTROENERGETYCZNE I SYGNALIZACYJNE
LINIE KABLOWE. PROJEKTOWANIE I BUDOWA
NORMA N-SEP-E-004
marcin225
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 257
Rejestracja: śr lip 15, 2009 19:01
Lokalizacja: ...

Re: Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Post autor: marcin225 »

Mnie intryguje podpowiedź niektórych a propos przekroju kabla. Skoro przy 40-60 metrach minimum miało być 16 mm2 w miedzi no to tutaj chyba bez 120 mm2 się nie obędzie :D
rykpat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 114
Rejestracja: pt gru 23, 2016 21:19

Re: Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Post autor: rykpat »

Przekrój, przekrojem, lecz jak sam pytający mówi, kabel ma zasilać dom tymczasowo, do czasu podłączenia ZE a nie na ful power całą chatę z wszystkim co jest (mowa szczególnie o przepływowych)

Jeśli do ziemi to AsXSn stanowczo odpada, więcej tutaj:
http://ise.pl/forum/normy-przepisy-praw ... iemi-11846
http://ise.pl/forum/pomiary-elektryczne ... 1?start=50


Policz to tak: Oświetlenie LED około 2A, pompki/piec 1A, lodówka 0,5A, pralka/żelazko/odkurzacz (4A/8A/8A - z tego wyciągnijmy wartość 12A przy równoczesnym włączeniu pralki i któregoś z pozostałych urządzeń) wychodzi około 16A (z zapasem)

dopuszczalne spadki napięć to około +-10% (Proszę się nie czepiać, że nie podałem normy, szukałem tych informacji w internecie, łatwo znaleźć. Kiedyś było 5% w górę, 10% w dół. Teraz +-10%), więc ~208V ninimum.

1F 470m miedź, przy 16A, 4mm2 spadek napięcia 26%, U odbiornika 170V
1F 470m miedź, przy 10A, 4mm2 spadek napięcia 16%, U odbiornika 192V.


1F 470m, miedź, przy 16A 6mm2, spadek napięcia 17%, U Odbiornika 190V
1F 470m, miedź, przy 10A 6mm2, spadek napięcia 10%, U Odbiornika 205V


1F 470m, miedź, przy 16A, 10mm2, spadek napięcia 10%, U odbiornika 206V
1F 470m, miedź, przy 10A, 10mm2, spadek napięcia 6%, U odbiornika 215V

1F, 470m, aluminium 16mm2, przy 16A, spadek napięcia 11%, U odbiornika 204V
1F, 470m, aluminium 16mm2, przy 10A, spadek napięcia 7%, U odbiornika 214V
1F, 470m, miedź, 16mm2, przy 16A, spadek napięcia 6%, U Odbiornika 215V
1F, 470m, miedź, 16mm2, przy 10A, spadek napięcia 4%, U Odbiornika 220V


1F, 470m, aluminium 25mm2, przy 16A, spadek napięcia 7%, U odbiornika 213V
1F, 470m, aluminium 35mm2, przy 16A, spadek 5%, U odbiornika 218V.

[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]


Także widać jak to wygląda. Pozostają inne kwestie o których wspomnieli poprzednicy. 470m to na pewno przez teren kilku, jak nie kilkunastu właścicieli.
Macie już chociaż złącze w granicy działki, cokolwiek? Przy takiej odległości to chyba ZE pójdzie linią SN, potem trafo i na nN, chociaż nie wiem tego dokładnie. Tak przypuszczam.
Zakopać kabel tak sobie, trochę delikatnie w miedzy to nie zbyt dobrze. Jest określone jak głęboko ma on iśc, folia itd. Kopanie takiego odcinka koparką też swoje będzie kosztować. Nie wspomnę o koszcie kabla (YAKY 4x16mm2 ~~ 2850zł), który potem i tak wam zostanie, być może w ziemi, już na zawsze.

Co to za nieprzyjemne sytuacje z agregatami?
Ostatnio zmieniony śr maja 10, 2017 21:03 przez rykpat, łącznie zmieniany 1 raz.
marcin225
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 257
Rejestracja: śr lip 15, 2009 19:01
Lokalizacja: ...

Re: Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Post autor: marcin225 »

rykpat pisze:



1F 470m aluminium, przy 16A, 4mm2 spadek napięcia 44%, U odbiornika 127V
1F 470m aluminium, przy 10A, 4mm2 spadek napięcia 27%, U odbiornika 166V
1F 470m miedź, przy 16A, 4mm2 spadek napięcia 26%, U odbiornika 170V
1F 470m miedź, przy 10A, 4mm2 spadek napięcia 16%, U odbiornika 192V.

1F 470m, aluminium, przy 16A, 6mm2, spadek napięcia 29%, U odbiornika 161V
1F 470m, aluminium, przy 10A 6mm2, spadek napięcia 18%, U Odbiornika 187V
1F 470m, miedź, przy 16A 6mm2, spadek napięcia 17%, U Odbiornika 190V
1F 470m, miedź, przy 10A 6mm2, spadek napięcia 10%, U Odbiornika 205V

1F 470m, aluminium, przy 16A, 10mm2, spadek napięcia 17%, U odbiornika 190V
1F 470m, aluminium, przy 10A, 10mm2, spadek napięcia 11%, U odbiornika 204V
1F 470m, miedź, przy 16A, 10mm2, spadek napięcia 10%, U odbiornika 206V
1F 470m, miedź, przy 10A, 10mm2, spadek napięcia 6%, U odbiornika 215V

1F, 470m, aluminium 16mm2, przy 16A, spadek napięcia 11%, U odbiornika 204V
1F, 470m, aluminium 16mm2, przy 10A, spadek napięcia 7%, U odbiornika 214V
1F, 470m, miedź, 16mm2, przy 16A, spadek napięcia 6%, U Odbiornika 215V
1F, 470m, miedź, 16mm2, przy 10A, spadek napięcia 4%, U Odbiornika 220V


1F, 470m, aluminium 25mm2, przy 16A, spadek napięcia 7%, U odbiornika 213V
1F, 470m, aluminium 35mm2, przy 16A, spadek 5%, U odbiornika 218V.

[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Kolego rykpat od kiedy to kable aluminiowe występują w przekrojach poniżej 16 mm2? Piszesz takie bzdury czasami, że powinieneś mieć zakaz doradzania komukolwiek.
Na pewno ZE przy niecałych 500m pociągnie linię SN i postawi stacje trafo :)

Moja rada dla autora tematu jest taka żeby cierpliwie czekał na przyłącze od ZE najlepiej podejść i się dokładnie dowiedzieć czemu to się przedłuża. Odradzam robienie prowizorki na takim dystansie.
mprzedpe
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: pn maja 08, 2017 3:53

Re: Przyłącze prądu od sąsiada - jaki kabel

Post autor: mprzedpe »

No niestety musimy mieć jakoś prąd - w domu już mieszkamy a prądu dalej nie widać. W enerdze mówią że musi to tyle trwać, bo to jest 16 działek do podłączenia. Nie mamy licznika ani nic - mamy tylko projekt (a to też dopiero od przedwczoraj). Teraz trzeba czekać na kolejny przetarg i dopiero będzie wykonawca.


A co do nieprzyjemnych sytuacji z agregatami - np. spaliły nam się już 3 pompki do pieca. A dodatkowo koszt paliwa (patrząc przyszłościowo na kilka miesięcy) jest znacznie wyższy niż kupienie kabla.
ODPOWIEDZ