Mrugająca świetlówka

Światło i oświetlenie
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
nowy_elektryk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: pt wrz 04, 2015 11:38

Mrugająca świetlówka

Post autor: nowy_elektryk »

Zamontowałem oprawy ze świetlówkami w garażu. W jednym pomieszczeniu zauważyłem, że jedna świetlówka w oprawie (a mam dwie) mruga. Czy to indukowanie napięcia? Przewód między łącznikiem a lampą aż tak bardzo zadziałał jak kondensator? Przy innej lampie w tym budynku nie zauważyłem czegoś takiego. Czy muszę przy każdej lampie zamontować kondensator?

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
ELPat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 129
Rejestracja: śr maja 10, 2017 17:46

Re: Mrugająca świetlówka

Post autor: ELPat »

Świetlówka murga, tzn zapala się i gaśnie czy świeci cały czas światło pomruguje?
Czasem się tak dzieje przy całkiem nowych świetlówkach po pierwszym użyciu lub wtedy kiedy dosyć długo leżały w zimnym.
Nie biorę odpowiedzialności za to co robisz.
nowy_elektryk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: pt wrz 04, 2015 11:38

Re: Mrugająca świetlówka

Post autor: nowy_elektryk »

Co mniej więcej 30 sekund jedna ze świetlówek na chwile mrugnie. Sprawdzałem dziś napięcie. Gdy lampa była wyłączona było napięcie 05,5V, a 0V było dopiero gdy wyłączyłem zasilanie w budynku.
john2377
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 8
Rejestracja: czw sty 30, 2014 23:43

Re: Mrugająca świetlówka

Post autor: john2377 »

Najprawdopodobniej jest uszkodzony kondensator sprzęgający (ten co łączy świetlówki), zakładając, że to lampa starego typu bez elektronicznego statecznika. Jeśli jest kondensator, to przed podaniem napięcia na lampę wystarczy zewrzeć lub pominąć kondensator i po włączeniu napięcia sprawdzić czy objaw ustąpił.
nowy_elektryk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: pt wrz 04, 2015 11:38

Re: Mrugająca świetlówka

Post autor: nowy_elektryk »

Usunąć kondensator. Gdzie on się znajduje?
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Mrugająca świetlówka

Post autor: elmontjs »

może kolego zlikwiduj podświetlenie w wyłączniku ;)
Człowiek uczy się całe życie i ...
john2377
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 8
Rejestracja: czw sty 30, 2014 23:43

Re: Mrugająca świetlówka

Post autor: john2377 »

Jeśli to oprawa podwójna starego typu, to powinny być dwa kondensatory- jeden mały plastikowy wpięty na listwę zasilającą i drugi większy (zazwyczaj ok. 10cm długości) w cylindrze aluminiowym i dodatkowo zmostkowany przez opornik rozładowczy. Należy zewrzeć ten w cylindrze aluminiowym lub przepiąć przewody tak aby go omijały. Służy on do przesunięcia fazy na jednej z gałęzi obwodu, aby zniwelować efekt stroboskopowy. Jest on konieczny w pomieszczeniach z wirującymi elementami maszyn. Zakładam, że nie Masz podświetlenia w wyłączniku oświetleniowym. To mogłoby wpłynąć na mruganie. Nawet jeśli Masz wystarczy kupić właściwy kondensator do wyłącznika i problem też zostanie rozwiązany. Aha, kondensator zewrzyj tylko w przypadku braku podświetlenia.
Awatar użytkownika
roberto
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 634
Rejestracja: wt lis 06, 2007 12:17
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mrugająca świetlówka

Post autor: roberto »

A ja się zastanawiam, jeżeli np. mówimy o oprawie podwójnej starego typu-ciepły start:
czy może się okazać, że po odłączeniu jednego lub pominięciu go efekt stroboskopowy będzie na obu świetlówkach?
roberto
nowy_elektryk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: pt wrz 04, 2015 11:38

Re: Mrugająca świetlówka

Post autor: nowy_elektryk »

Włącznik nie ma podświetlenia. Lampa została kupiona w tym roku, ale nie jest to philips za 120zł. Kondensator we włączniku? Może to i dobry pomysł, tylko muszę znaleźć taki na 240V żeby go tam wpiąć i 100-200 nanofaradów tak? To chyba nie jest różnica czy wepne kondensator przy łączniku czy przy lampie w kostke.
john2377
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 8
Rejestracja: czw sty 30, 2014 23:43

Re: Mrugająca świetlówka

Post autor: john2377 »

Kondensator do wyłącznika z podświetleniem. Jeśli go nie Masz, to jest Ci niepotrzebny. Efekt stroboskopowy będzie zawsze, ale kondensator przesuwa jedną fazę tak, że świetlówki nie migają równocześnie. Mamy 50Hz w sieci i w ciągu sekundy każda z nich musi zaświecić się i zgasnąć 50 razy. Człowiek tego nie zauważa, ale co wrażliwszych bolą oczy.
ODPOWIEDZ