Moc bierna pojemnosciowa. Po analizie.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
Witam.
Prosiłbym o drobną poradę. Kilka razy poradziłem sobie z kompensacją mocy indukcyjnej, jednak teraz mam mały problem, ponieważ z tego co się dowiedziałem rozliczenie z ZE (PGE) mocy pojemnościowej odbywa się od razu, a nie jak to ma miejsce w przypadku indukcyjnej że wystarczy utrzymać tg=0.4. A więc kilka wzorów itp którymi się posiłkowałem przy tamtych kompensacjach wzięły w łeb. Udało mi się znaleźć regulator który dokonał by takiej kompensacji tzn. "przeszedł" by nawet na stronę indukcyjną mocy. I tu najważniejsze pytanie mam powiedzmy zrobiony pomiar analizatorem i na danej fazie mam moc bierną w granicach (tak tylko do przykładu) 1kvar i w nocy 250 var i czy mogę praktycznie najprościej w świecie dać 1 dławik np 1kvar który załączy oczywiście regulator a drugi dla przykładu te 250 var? Najbardziej chodzi mi czy te moce mogę po prostu sumować tzn mam -1000 var dam + 1000 var i otrzymam 0 czy to jednak nie jest takie proste?
Prosiłbym o drobną poradę. Kilka razy poradziłem sobie z kompensacją mocy indukcyjnej, jednak teraz mam mały problem, ponieważ z tego co się dowiedziałem rozliczenie z ZE (PGE) mocy pojemnościowej odbywa się od razu, a nie jak to ma miejsce w przypadku indukcyjnej że wystarczy utrzymać tg=0.4. A więc kilka wzorów itp którymi się posiłkowałem przy tamtych kompensacjach wzięły w łeb. Udało mi się znaleźć regulator który dokonał by takiej kompensacji tzn. "przeszedł" by nawet na stronę indukcyjną mocy. I tu najważniejsze pytanie mam powiedzmy zrobiony pomiar analizatorem i na danej fazie mam moc bierną w granicach (tak tylko do przykładu) 1kvar i w nocy 250 var i czy mogę praktycznie najprościej w świecie dać 1 dławik np 1kvar który załączy oczywiście regulator a drugi dla przykładu te 250 var? Najbardziej chodzi mi czy te moce mogę po prostu sumować tzn mam -1000 var dam + 1000 var i otrzymam 0 czy to jednak nie jest takie proste?
Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie,
ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję,
uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
- ISE.pl
- Ekspert
Chodzi o sumę geometryczną ... tak.
Przy małych przekompensowaniach w stronę pojemności niektórzy na stałe wpinają dławik o dobranej mocy, tak aby przy maksymalnym obciążeniu pojemnościowym tg był nieznacznie po stronie indukcyjności , ale to jednak generuje straty mocy czynnej. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest załączanie dławika regulatorem.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Dziękuje ci bardzo za odpowiedź:)
Temat w sumie do zamknięcia
Temat w sumie do zamknięcia
Żeby była jasność. O jakiej sumie geometrycznej mówimy? Jeśli moc bierna czy to L czy C leży na tej samej osi, tylko ze zmienionym znakiem. To, to jest suma arytmetyczna. Jeśli mamy -100+100=0 to chyba logiczne. Mowa rzecz jasna o teorii elektrotechniki, w praktyce zawsze będzie jakieś R.
Tak , z matematycznego punktu widzenia masz racje (posłużyłem się skrótem myślowym, aczkolwiek nie jest to nieprawda, bo dwa wektory na jednej osi dodają się tak samo czyli wynik -moduł, jest równy sumie algebraicznej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ten obrazek jest z jakiejś książki, publikacji lub coś takiego?:)
To artykuł z internetu , niestety zawiera "lokowanie produktu" i nie nadaje się do publikacji tutaj, choć dość pouczający.

Nie bardzo rozumiem co Kolega ma na myśli o skrócie myślowym, bo to nie żaden skrót. Suma arytmetyczna nie jest równa sumie geometrycznej. W arytmetyce 2+2=4 a w geometrii sqr(2^2+2^2)=2sqr(2), to chyba nie jest to samo. Sprowadzenie wartość mocy QC i QL do modułów też mija się z celem, prowadzą od razu działanie arytmetyczne określamy fizyczny charakter mocy, L czy C. W przypadku operacji na modułach konieczne jest zawarcie kąta, bo modu zawsze ma wartość dodatnią, jeśli dodamy |10|c+|20|l=|30| czy w przypadku mocy biernej jest to prawda? No nie, prawdą jest taka -10+20=10 indukcyjna. To tylko tak, aby uporządkować pewne pojęcia z teorii elektrotechniki.
Masz rację w swojej interpretacji a jak pytasz o mój skrót myślowy, to pewnie wiesz co to dodawanie wektorów równoległych, więc ich suma dokładnie obrazuje kompensacje mocy biernej. Tak , długość wektora nie ma wartości ujemnej - to fakt , ale ma przeciwny zwrot. A czy moc bierna w ma znak "-" na fakturach za energię ? ..jest moc o charakterze pojemnościowym lub indukcyjnym i to określa jej znak (w domyśle pojemność to '-", indukcyjność, to "+") . Jeżeli chcesz ją liczyć to liczysz tak jak napisałeś , jeżeli chcesz zobrazować , najłatwiej zrobić to na wektorach (jak na załączonym wyżej obrazku)

To tak tylko, żeby uporządkować kwestię matematyczną.
Uwaga na prawidłowy dobór dławików do kompensacji pojemności, moce ich powinny być odpowiednio większe niż wartość mocy biernej pojemnościowej zmierzona podczas analizy.Adrek pisze: ↑pn lut 04, 2019 8:31 Witam.
Dławikiem należy cały układ przeciągnąć na stronę indukcyjną (nie za daleko w okolice 0,2-0,3 tg fi indukcyjny)
Jeśli chodzi o regulator to każdy z serii NOVAR sobie poradzi, są z pomiarem w jednej fazie jak i w trzech dla układów z dużą asymetrią.
Wykonałem już ze 150 baterii dławikowych lub mieszanych z członami pojemnościowymi i indukcyjnymi wszystko działa bez zarzutów. Jeśli będziesz potrzebował więcej info to pisz.