System homematic - inteligentny dom

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Nix2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 29
Rejestracja: wt maja 20, 2014 22:54
Lokalizacja: lubuskie

System homematic - inteligentny dom

Post autor: Nix2 »

Witam
Czy ktoś ma doświadczenia z systemem niemieckiego producenta - homematic ?

To system w PL mało popularny, ale zaleta jest taka, że wszystko pochodzi od jednego producenta...

pzdr Nix

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 749
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

System homematic - inteligentny dom

Post autor: luka2nd »

Dla jednego zaleta, dla innego wada. Producent się zwinie i po zawodach :-)

Proste systemy można wykonać w oparciu o centralę alarmową, ja preferuję satela, bo go najlepiej znam :-)

Natomiast jak klient oczekuje czegoś ambitnego, to najlepszy jest KNX.
Nix2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 29
Rejestracja: wt maja 20, 2014 22:54
Lokalizacja: lubuskie

System homematic - inteligentny dom

Post autor: Nix2 »

Ok, tylko nie dopisałem, że chodzi o system bezprzewodowy - wiadomo, trzeba się wtedy zgodzić z pewnymi wadami, instalowany w już działającym domu, więc taki KNX odpada niestety.

pzdr Nix
luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 749
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

System homematic - inteligentny dom

Post autor: luka2nd »

No tak, rozbudowa istniejącej instalacji raczej eliminuje systemy przewodowe ;)

Akurat systemu, o którym Kolega wspomniał nie znam, ale na naszym rynku mamy jeszcze Fibaro i xComfort od Eatona, wcześniej Moellera. Problem z tego typu systemami polega na tym, że większość (jeśli nie wszystkie) elementów wykonawczych umieszczamy w puszkach pod osprzętem, a tam, jak wiadomo, bywa ciasno. Moim zdaniem jedyny sensowny sposób to wykucie istniejących puszek i wklejenie w ich miejsce takich z kieszenią na elektronikę.
Nix2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 29
Rejestracja: wt maja 20, 2014 22:54
Lokalizacja: lubuskie

System homematic - inteligentny dom

Post autor: Nix2 »

Tak, rozważałem fibaro, to jest oparte na urządzeniach w standardzie "z-wave".

Zaleta jest taka, że urządzeń i producentów jest mnóstwo, wadą to, że kompatybilność( w teorii 100%) nie jest taka, oraz że przez mnogość różnorakich aktorów system często działa jak chce...
czyli są z nim same kłopoty...

Dlatego system oparty tylko o urządzenia jednego producenta ( i tym samym sprawdzana przez
tego samego prezydenta) ma prawo działać pewniej.
luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 749
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

System homematic - inteligentny dom

Post autor: luka2nd »

To jest system z centralką, czy rozproszony?
Nix2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 29
Rejestracja: wt maja 20, 2014 22:54
Lokalizacja: lubuskie

System homematic - inteligentny dom

Post autor: Nix2 »

Z centralką, ale w systemie aktorzy mogą też komunikować się bezpośrednio.
ODPOWIEDZ