Falownik Siemmens 1P6SL3310-1TE33-1AA3

Prostowniki, zasilacze, przetwornice, falowniki, stabilizatory oraz pozostałe urządzenia elektroniczno-energetyczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Pazer
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 25
Rejestracja: wt lut 19, 2013 10:52

Falownik Siemmens 1P6SL3310-1TE33-1AA3

Post autor: Pazer »

Witam, tak jak w temacie taki typ falownika zasila silnik, na wizualizacji wyświetlany jest błąd o opisie: Przetwornica częstotliwości błąd ogólny, do tego dochodzi nr. błędu 133791, 133792.
Mam ściągniętą listę błędów do falowników SINAMICS G/S ale takiego o takim oznaczeniu nie mogę się doszukać, czy to jakiś inny typ oznaczania błędów ?

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Pazer
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 25
Rejestracja: wt lut 19, 2013 10:52

Falownik Siemmens 1P6SL3310-1TE33-1AA3

Post autor: Pazer »

tak jak pisałem w pierwszym poście nie doszukałem się numerów tych błędów w żadnych z instrukcji a silnik 110kW się spalił, więc liczyłem na jakąś pomoc z tymi kodami błędów
Pazer
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 25
Rejestracja: wt lut 19, 2013 10:52

Falownik Siemmens 1P6SL3310-1TE33-1AA3

Post autor: Pazer »

a pytanie trochę z innej beczki, czy taki moduł mocy powinien w obwodzie zasilania zawierać filtr od strony AC lub DC ?
Pazer
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 25
Rejestracja: wt lut 19, 2013 10:52

Falownik Siemmens 1P6SL3310-1TE33-1AA3

Post autor: Pazer »

Witam, ponawiam moje pytanie odnośnie filtrów od strony zasilania falownika dużej mocy czy są wymagane czy można je pominąć ?
Mamy taki układ bez filtrów od strony zasilani falownika na jednym z napędów, czy to jest bezpieczne rozwiązanie ?
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Falownik Siemmens 1P6SL3310-1TE33-1AA3

Post autor: elmontjs »

Pazer pisze: ndz kwie 11, 2021 18:33 ... czy można je pominąć ?
Skoro są, to powinny być. I radziłbym ich nie pomijać, nie chciałbyś zobaczyć jakie zakłócenia robi w sieci falownik bez filtra. O spełnieniu warunków THD można zapomnieć.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Pazer
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 25
Rejestracja: wt lut 19, 2013 10:52

Falownik Siemmens 1P6SL3310-1TE33-1AA3

Post autor: Pazer »

Powiem tak, napęd z tego falownika chodzi od remontu do remontu, na napędzie nie są regulowane żadne obroty (wentylator odciągowy), kiedyś było tam rozruch gwiazda trójkąt, teraz jest tam falownik. Czy sieje jakieś zakłócenia do sieci trudno mi powiedzieć, rozpatrywałem sprawę filtrów pod kontem bezpieczeństwa. Jeśli nie ma to wpływu na bezpieczeństwo pracy falownika to temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Falownik Siemmens 1P6SL3310-1TE33-1AA3

Post autor: Simcode »

Pazer pisze: ndz kwie 19, 2020 13:35błąd ogólny,
W wszystkich instrukcjach Simensa błąd ogólny oznacza uszkodzenie jednostki lub błędny parametr wprowadzony do pamięci . W twoim przypadku jeśli uszkodził się silnik będzie to pierwsze. Falownik do przeglądu. Dziwi mnie to że silnik się spalił napędzając wentylator. Gdzie praca wentylatorowa nie wymaga dużych chwilowych przeciążeń. Więc nastawy powinny zadziałać . Chyba że ktoś ingerował w zabezpieczenia. Najczęściej dzieje się tak jeśli niepowołani kasują zabezpieczenia bezmyślnie za każdym razem jak zadziałają . W końcu tak czy owak spali sie silnik.
ODPOWIEDZ