Jak chodzi o sieć LAN to też robi się pomiary, ale tylko do sieci certyfikowanych - tutaj taka sieć nie będzie tworzona.
Pytanie co mam ująć w oględzinach instalacji ELEKTRYCZNEJ - ująć tam ten przewód czy też nie?
Jak chodzi o narzędzia do sieci teletechnicznych to jest wiele ciekawych rozwiązań

Może jeszcze małe sprostowanie co do moich uprawnień. Jestem elektrykiem i mam ważne uprawnienia E i D z pomiarami oraz jestem certyfikowanym instalatorem sieci teletechnicznych. Z czymś takim o co pytam jeszcze się nie spotkałem i nie wiem jak to ugryźć. Wiem, że masa ludzi przymyka na to oko i albo z tym nic nie robi, albo uznaje, że przecież się nic nie stanie, więc jest ok. Ja jednak chciałbym jakoś ująć w oględzinach. Ale jak ująć istniejące kable(przewody) w ów kominie tak, aby odbiór elektryczny budynku był spełniony?
Z tego co wiem jest rozporządzenie, które mówi o braku możliwości wykorzystywania kominów czy kominów wentylacyjnych do prowadzenia jakichkolwiek kabli czy przewodów. Ze względu na ryzyko pożarowe oraz element po którym płomień może się rozprzestrzeniać.
Kominiarz przymknął na to oko, ale co ja mam z tym zrobić? Chyba, że na oględzinach uznać, że tam nic takiego nie ma?