Moc bierna w obiektach

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Moc bierna w obiektach

Post autor: elmontjs »

Kol. Stanca poruszył w innym temacie problem z mocą bierną w obiektach z fotowoltaiką. Tak, często jest to powód do wymiany licznika energii na taki, który już "widzi" i liczy moc bierną. Tym czasem (przynajmniej w mojej okolicy) coraz częściej pojawiają się nowe, elektroniczne "liczydła" które też mają taką zdolność. Mam coraz więcej zgłoszeń od lokalnych firm z prośbą o pomoc bo 700, bo 1000, ... bo 3500zł (rekordzista) pojawia się na fakturze. Dotyka to coraz mniejszych firm i o takich będę pisał. Duże zakłady z symetrycznymi 3-fazowymi odbiorami są bardzo proste i relatywnie tanie do skompensowania.

Po analizie zasilania (kilkudniowej rejestracji parametrów zasilania) okazuje się że najbardziej dostają po głowie małe firemki, gdzie ze względu na asymetryczny charakter obciążenia trzeba budować dość skomplikowaną baterię kondensatorów, czasem dławików a czasem mieszaną. Kolejnym problemem jest duża dynamika zmian obciążenia instalacji, gdzie tradycyjnie zalecane czasy rozładowań kondensatorów do bezpiecznego poziomu napięcia są dużą przeszkodą i trzeba opracować coś szybszego. Rodzi to spore wydatki i długi okres zwrotu takiego kompensatora. Pojawiły się ciekawe rozwiązania tzn aktywne kompensatory. Znalazłem już klienta na takie urządzenia, działa super (póki co), jednak koszty na razie zabijają to rozwiązanie. Dziś najtańsze (15kVar) to wydatek ok. 10tys. + montaż - to odrzuca drobnych przedsiębiorców. Nie zamieszczę linku do urządzenia, bo była by to już reklama, ale zachęcam do poszukiwań w internecie. Urządzenie reaguje w ms na zmiany w obciążeniu i wytwarza tzw. przeciwfazę czyszcząc tym samym sinusoidę. Droższe modele dodatkowo filtrują harmoniczne.
Zapraszam do dyskusji jak koledzy radzą sobie z mocą bierną.
Człowiek uczy się całe życie i ...

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Moc bierna w obiektach

Post autor: elmontjs »

Właśnie wróciłem z programowania ustawień baterii kondensatorowej. To, że użytkownicy liczników elektronicznych liczących moc bierną za nią płacą to nie dziwi nikogo, ale pokaże wam jaka jest różnica w poborze prądu przez instalacje pewnego sklepu z włączoną kompensacją i bez niej. Bateria jest asymetryczna i wychwycony moment idealnie odzwierciedla pobór w fazie która wymaga niewielkiej kompensacji (L2) oraz w fazach gdzie zapotrzebowanie na moc bierną jest większe (L1 i L3). Na zdjeciu z włączoną kompensacją mamy załączone w L1 stopnie nr: 1, 2, 4 (0,33; 0,66; 1,66 kVar)', w L2 stppień nr: 8 (1,33kVar) i L3 stopie nr: 11, 12, 13 (0,33; 0,66; 1,33 kVar). Proszę porównajcie sobie te odczyt (oczywiście obciążenie urządzeniami elektrycznymi na obu zdjęciach jest identyczne). Może okażę się, że użytkownicy tradycyjnych liczników indukcyjnych pośrednio też płacą za bierną ? ;)
Załączniki
bez kompensacji.jpg
z kompensacją.jpg
Człowiek uczy się całe życie i ...
luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 749
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Moc bierna w obiektach

Post autor: luka2nd »

elmontjs pisze: wt lut 09, 2021 16:16Może okażę się, że użytkownicy tradycyjnych liczników indukcyjnych pośrednio też płacą za bierną ? ;)
A licznik nie mierzy przypadkiem wartości chwilowych? Wartość skuteczna prądu nijak ma się do wartości chwilowej, zwłaszcza gdy ten jest przesunięty w fazie względem napięcia. Z drugiej strony... może się mylę? Dawno nie rozwiązywałem zadań z elektrotechniki, a że pracuję na budowie, to i trochę teorii uleciało z głowy. Czas wydobyć z szafy zbiór zadań z teorii obwodów :)
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Moc bierna w obiektach

Post autor: elmontjs »

luka2nd pisze: wt lut 09, 2021 17:16 A licznik nie mierzy przypadkiem wartości chwilowych?
...Całkuje wartości chwilowe mocy po czasie. Amperomierz pokazuje wartości skuteczne i tu masz racje. Ja jednak pokazuje na odczytach wartości skuteczne prądu z włączoną kompensacją i bez niej, to jak są przesunięte sinusoidy w tym momencie jest nieistotne. Chodzi o to, że skoro wartość skuteczna prądu jest wyższa, to i jego amplituda jest większa - czy się mylę? a więc można się spodziewać wiekszych wartości chwilowych prądu.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Moc bierna w obiektach

Post autor: Simcode »

elmontjs pisze: wt lut 09, 2021 17:47 Ja jednak pokazuje na odczytach wartości skuteczne prądu z włączoną kompensacją i bez niej,
Po pierwsze zdjęcia bardzo nie wyraźne. Na obydwóch są załączone baterie i szafa pracuje a automacie. Tyle mogłem dostrzec . Która to moc bierna a która czynna. i jaki był cos -fi.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Moc bierna w obiektach

Post autor: elmontjs »

Simcode pisze: wt lut 09, 2021 22:58 Po pierwsze zdjęcia bardzo nie wyraźne
Bateria jest kolego załączona, na wyświetlaczu masz prądy w L1, L2 , L3 (sedno tematu). Spójrz na wyłącznik sterowania, na górnym zdjęciu jest wyłączony i kondensatory są odłączone, na dolnym wyłącznik załączony (faktycznie było zrobione jako pierwsze, potem wyłączyłem, więc kolejność zdjęć powinna być odwrotna) - bateria kompensuje. Cosinusa nie sfotografowałem, ale widoczny na zdjęciu regulator ma zadany cos=0,97, mogę powiedzieć że utrzymuje go w zakresie +/- 0,02.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Moc bierna w obiektach

Post autor: Simcode »

elmontjs pisze: wt lut 09, 2021 23:08 na zdjęciu regulator ma zadany cos=0,97, mogę powiedzieć że utrzymuje go w zakresie +/- 0,02.
Czyli jest dobrze . Nie ma naliczenia za energię bierną.
elmontjs pisze: wt lut 09, 2021 23:08 Bateria jest kolego załączona, na wyświetlaczu masz prądy w L1, L2 , L3 (sedno tematu).
Pierwsze słyszę żeby ktoś płacił za energię bierną ze wskazań L1/2/3.
Druga sprawa, bateria wyłączona więc pobór energii czynnej którą wskazujesz też się zmienił (zmiejszył) .
Kondensatory też pobierają energie czyli ampery.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Moc bierna w obiektach

Post autor: elmontjs »

Simcode pisze: śr lut 10, 2021 0:12 Pierwsze słyszę żeby ktoś płacił za energię bierną ze wskazań L1/2/3.
Nie przeczytałeś, albo kompletnie nie zrozumiałeś tego przeslania i Twoja wypowiedź zrobiła się bez sensu.
A to jest dowód, że nie czytasz wcześniejszych wypowiedzi i wyciągasz pochopne wnioski:
Simcode pisze: śr lut 10, 2021 0:12 Druga sprawa, bateria wyłączona więc pobór energii czynnej którą wskazujesz też się zmienił (zmiejszył) .
Kondensatory też pobierają energie czyli ampery.
... jest dokładnie odwrotnie ;)
Człowiek uczy się całe życie i ...
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Moc bierna w obiektach

Post autor: Simcode »

elmontjs pisze: śr lut 10, 2021 9:09 jest dokładnie odwrotnie
Co jest odwrotnie bo nie rozumiem. Może się mylę.
Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3378
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów

Moc bierna w obiektach

Post autor: opornik »

Na dzień dzisiejszy w taryfie G moc bierna nie jest naliczana ale moim zdaniem to kwestia czasu. Obecnie wymieniane czy montowane liczniki pozwalają na taki pomiar. Miłościwie nam rządzący pewnie wpadną na pomysł opłaty za energię bierną. W gospodarstwach domowych będzie to kilka czy kilkadziesiąt zł/miesiąc. Obstawiam, że większość zapłaci i nie będzie się bawić w zakup i montaż baterii do kompensacji mocy biernej.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza
ODPOWIEDZ