Elektryk myli się dwa razy, po raz pierwszy pomylił się podczas wyboru zawodu W tym miejscu prezentujemy przykłady, z którymi warto się zapoznać ale zdecydowanie nie polecamy naśladować.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum "Nie jestem elektrykiem"
Jeżeli chcesz być Elektrykiem powinieneś wiedzieć, że Twoim najważniejszym zadaniem będzie nauka. Poszerzanie swojej wiedzy oraz umiejętności to niezbędne elementy sukcesu w naszej branży. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zobacz nasze szkolenia...
Zawsze mnie zastanawia montowanie pod prysznicem oświetlenia na 12V, zasilanego elektroniczną przetwornicą. Czy ten obwód oprócz bycia zasilanym z napięcia bezpiecznego, nie powinien również posiadać galwanicznej separacji?
luka2nd pisze: ↑wt mar 09, 2021 18:32
Czy ten obwód oprócz bycia zasilanym z napięcia bezpiecznego, nie powinien również posiadać galwanicznej separacji?
Przetwornica 230/12V jest zasilaczem separacyjnym, ale powinien być wyniesiony poza strefę I i w zależności, gdzie się go zainstaluje należy go włożyć w puszkę o odpowiednim IP (jego połączenie elektryczne również).