Nic nie stoi na przeszkodzie. Stosujesz tylko zabezpieczenia jak w pozostałych układach nN. Jeżeli zasilacz jest elektroniczny zalecany jest RCD typ A.
Wymogi dla elektrycznych instalacji sterujących w łazience.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Człowiek uczy się całe życie i ...
Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie,
ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję,
uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
- ISE.pl
- Ekspert
Co to znaczy:
"niskonapięciowe instalacje elektryczne sterujące Systemów Inteligentnego Domu"
czyli są one = 230 V AC czy = 12/24 V, bo to jest zasadnicza różnica i od tego należało zacząć. A wy piszecie o strefach, zabezpieczeniach itd.
"niskonapięciowe instalacje elektryczne sterujące Systemów Inteligentnego Domu"
czyli są one = 230 V AC czy = 12/24 V, bo to jest zasadnicza różnica i od tego należało zacząć. A wy piszecie o strefach, zabezpieczeniach itd.
autor określił ... 12V dc
Człowiek uczy się całe życie i ...
Krótko:
12 V DC - dla tego napięcia nie obowiązują strefy,
zasilacz do instalacji ID jest zawsze elektroniczny, jest urz. II kl. ochronności i w związku z tym nie wymaga RCD. Oczywiście rozsądni elektrycy montują go poza łazienką.
12 V DC - dla tego napięcia nie obowiązują strefy,
zasilacz do instalacji ID jest zawsze elektroniczny, jest urz. II kl. ochronności i w związku z tym nie wymaga RCD. Oczywiście rozsądni elektrycy montują go poza łazienką.
Bardzo proszę o jakąś podstawę prawną tego stwierdzenia, przepis lub normę.
A odnośnie stref w strefie "0" musi być SELV a w strefie "1" i "2" musi być SELV lub PELV
LUB mają być zastosowane warunki dla separacji elektrycznej lub RCD
Podstawa prawna wynika z istoty różnicy instalacji 230 V i 12/24 V. To 2 różne światy, który Ty nie rozróżniasz i stąd masz problem, bo nawet treść Twojego tematu jest dziwolągiem językowym.
Swoją drogą to jeśli sam montujesz system ID i chcesz w łazience upchnąć zasilacze ? - jeśli tak to będziesz bohaterem w swoim domu. Może jest inaczej i po prostu chcesz tylko skontrolować wykonawcę - to wynajmij eksperta i nie zadawaj bezsensownych pytań na forum.
Swoją drogą to jeśli sam montujesz system ID i chcesz w łazience upchnąć zasilacze ? - jeśli tak to będziesz bohaterem w swoim domu. Może jest inaczej i po prostu chcesz tylko skontrolować wykonawcę - to wynajmij eksperta i nie zadawaj bezsensownych pytań na forum.
Czyli musisz to traktować jak 230V bo nie wiesz czy takie napięcie w wyniku awarii nie pojawi się w łazience i tak to musisz traktować.Czarekk pisze: ↑śr gru 15, 2021 18:24 Otrzymuję gotowy produkt o nieznanych wewnętrznych połączeniach zasilony wewnętrznym nieznanym mi zasilaczem. Czasami do zasilania styków kontrolnych jest stosowany zewnętrzny zasilacz podłączony do sterownika. Wtedy mogę dobrać właściwy zasilacz ale nie jestem w stanie ocenić czy w sterowniku jest spełniona separacja obwodów SELV od pozostałych zasilanych z innego zasilacza lub obwodów wykonawczych 230 V sterownika.
701.471.0 W strefie 0 można stosować jedynie bardzo niskie napięcie bezpieczne o wartości nie większej niż 12 V. Źródło zasilania tego napięcia powinno być usytuowane poza tą strefą.
A czemu odpowiadasz za kolegę, nikt cię do tablicy nie wzywał.
Czyli 12 V jednak, a nie SELV .