Gdzie błąd?

Zdjęcia i filmy obrazujące rzeczywistość z którą obcuje każdy Elektryk.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
roberto
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 634
Rejestracja: wt lis 06, 2007 12:17
Lokalizacja: Gdańsk

Gdzie błąd?

Post autor: roberto »

A ten główny rozłącznik?
roberto

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

roberto pisze: wt sty 18, 2022 15:18 A ten główny rozłącznik?
Mówisz o FR1? Mnóstwo jest instalacji TN-S z rozłączanymi N. Nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania, jednak brak podstaw prawnych, czy normatywnych, żeby je kwestionować. Na zdjęciu jest wciąż jedno rażące zaniedbanie a wprawne oko dopatrzy się dwóch (choć drugie bez znajomości nazw zabezpieczonych obwodów nie jest do końca oczywiste).
Człowiek uczy się całe życie i ...
luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 749
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Gdzie błąd?

Post autor: luka2nd »

Między F38 a F40 jest wyłącznik innego producenta - wygląda, jakby te aparaty były "na chama" połączone wspólną listwą grzebieniową, bo F40 i F41 wystają bardziej niż inne - chyba, że to ten ETI jest płycej a tak wyszło na zdjęciu.

No i wyłączniki od ABB (F58-F61) mają zaklejone charakterystyki. Opisywacz mógł te etykietki przykleić pod dźwignią, korona by mu z głowy nie spadła :)
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

luka2nd pisze: wt sty 18, 2022 20:08 iędzy F38 a F40 jest wyłącznik innego producenta - wygląda, jakby te aparaty były "na chama" połączone wspólną listwą grzebieniową, bo F40 i F41 wystają bardziej niż inne - chyba, że to ten ETI jest płycej a tak wyszło na zdjęciu.
Chyba sam bezpiecznik jest po prostu ciut niższy (zobacz zdjęcie)
luka2nd pisze: wt sty 18, 2022 20:08 No i wyłączniki od ABB (F58-F61) mają zaklejone charakterystyki.
Eee ... tam zaglądnąłem :D , charakterystyki potrzebne mi były do protokołu ;) to jest OK.

Może mała podpowiedź... mniej oczywisty błąd jest na zdjęciu r2 a ten rażący na r4 ;)
Załączniki
F39.JPG
F39.JPG (76.77 KiB) Przejrzano 359 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...
luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 749
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Gdzie błąd?

Post autor: luka2nd »

elmontjs pisze: wt sty 18, 2022 21:00Może mała podpowiedź... mniej oczywisty błąd jest na zdjęciu r2 a ten rażący na r4 ;)
F54 jest jedynym zabezpieczeniem obwodu szafy LAN? Bo to jest zwykły RCD, na dodatek chyba typu AC.

A ten mniej oczywisty... czy wyłącznik F6a jest zamiennikiem dla RCBO, które było tam wcześniej? :)
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 161
Rejestracja: wt maja 18, 2021 22:51

Gdzie błąd?

Post autor: Luna.Vulpo »

Moje drugie podejście: to co jest zabezpieczone wyłącznikami nadprądowymi F45-F53 nie jest zabezpieczenie żadnym wyłącznikiem różnicowo prądowym.
Wg tego co widzę to najpierw jest bezpiecznik potem nadprądowe a dopiero później różnicówki, więc jak to jest w tej kolejności łączone to z tych F45-F53 idzie już na obwody.
Poza tym kolejne trzy różnicówki mają człon nadprądowy? jak nie to też tak nie powinno być?

2. F6a jest C20 ?
Ostatnio zmieniony wt sty 18, 2022 22:28 przez Luna.Vulpo, łącznie zmieniany 1 raz.
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Gdzie błąd?

Post autor: domsat »

Dobry elektryk ocenia rozdzielnicę "na żywo" po zdjęciu maskownicy i zapoznaniu się z opisem i schematem.
Dobry elektryk również nie montuje wyłącznika głównego 4-ro torowego i nie robi wielu innych rzeczy, jak choćby wstawianie aparatury kilku firm.
Tutaj macie łamigłówki z fotkami, ale widzę, że Was to bawi. W przedszkolu mnie bawiła taka:
Co to za zagadka - 2 kulki i armatka.
Życzę dobrej zabawy.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

luka2nd pisze: wt sty 18, 2022 21:34 F54 jest jedynym zabezpieczeniem obwodu szafy LAN? Bo to jest zwykły RCD, na dodatek chyba typu AC.
TAK
luka2nd pisze: wt sty 18, 2022 21:34 A ten mniej oczywisty... czy wyłącznik F6a jest zamiennikiem dla RCBO, które było tam wcześniej?
Jeszcze raz tak. Zgodnie z dokumentacją nie było tam nic, ale jakiś elektryk "dobudował" obwód gniazda, nie dość, ze na wyzwalaczu 20A, to bez ochrony uzupełniającej, czyli RCD.
Luna.Vulpo pisze: wt sty 18, 2022 22:13 Moje drugie podejście: to co jest zabezpieczone wyłącznikami nadprądowymi F45-F53 nie jest zabezpieczenie żadnym wyłącznikiem różnicowo prądowym.
...to obwody oświetleniowe i są elektrycy a nawet projektanci (jak w tym przypadku). którzy nie uznają zabezpieczeń RCD w tych obwodach - jest to zgodne z normą, jednak sprzeczne z Rozporządzeniem M.I. w sprawie warunków technicznych ...
Luna.Vulpo pisze: wt sty 18, 2022 22:13 2. F6a jest C20 ?
tak, C20A , opisałem wyżej ten stan.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

Jak nie znudziły Was "dwie kulki i armatka" :D , to mam kolejną ciekawostkę do wyłapania (żeby to dostrzec, nie trzeba zdejmować maskownicy ;) ) :
Załączniki
RP.JPG
RP.JPG (61.07 KiB) Przejrzano 319 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...
Bogdankiz
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 539
Rejestracja: śr lut 18, 2004 22:42
Lokalizacja: Pomorze

Gdzie błąd?

Post autor: Bogdankiz »

Hi

Co to jest to czarne po prawej stronie na dole ?
Pozdrawiam Bogdan :)
ODPOWIEDZ