Gdzie błąd?

Zdjęcia i filmy obrazujące rzeczywistość z którą obcuje każdy Elektryk.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

paul0 pisze: wt mar 08, 2022 0:09 brak zaslepek na wolnych miejscach pod moduly
Tak, można to podciągnąć pod nieprawidłowość, ale nazwałbym to drobnostką; na dnie walizki zawsze znajdą się jakieś zaślepki, więc na bieżąco można to uzupełnić. Chodzi o coś innego, co wymaga więcej czasu na doprowadzenie tej rozdzielni do pozytywnego stanu.
Człowiek uczy się całe życie i ...

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
paul0
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 409
Rejestracja: ndz kwie 15, 2007 0:02
Lokalizacja: TYCHY

Re: Gdzie błąd?

Post autor: paul0 »

Kolejne:

Górna część rozdzielnicy - brak elementu pomiędzy przednia osłoną a korpusem - możliwość dostępu do jej wnętrza bez zdejmowania istniejącej osłony (za małe IP)

Brak opisu obwodów (to jest przypadłość większości rozdzielnic i to nie tylko w domach prywatnych a i też w zakładach przemysłowych, sklepach, obiektach usługowych, obiektach użyteczności publicznej - a wystarczy nakleić numerki nad aparatami (w tej rozdzielnicy są tylko trzeba by jeszcze ponumerować rzędy gdyś się powtarzają pomiędzy rzędami) , a na drzwiach rozdzielnicy nakleić na dwustronnej taśmie opis - wydrukowany i zalaminowany)

Brak rozłącznika głównego
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

paul0 pisze: wt mar 08, 2022 13:21 Górna część rozdzielnicy - brak elementu pomiędzy przednia osłoną a korpusem
...to oryginalne rozwiązanie - tak były wykonywane rozdzielnie tego podkrakowskiego producenta ...wszystkie.
paul0 pisze: wt mar 08, 2022 13:21 Brak rozłącznika głównego
to nie błąd w tym przypadku, bo to tylko jedna z podrozdzielni, dodatkowo jeden z trzech trójfazowych wyzwalaczy w górnym rzędzie wyłącza różnicówkę i za nią wszystkie 1-fazowe obwody, ale bez tego:
paul0 pisze: wt mar 08, 2022 13:21 Brak opisu obwodów
... nie mogłeś o tym wiedzieć, bo to pierwsza i główna przyczyna dyskwalifikacji tej rozdzielni . Następnie można się dopatrywać wyzwalaczy nadprądowych 20A na gniazda 230V oraz wyzwalaczy 16A na obwody oświetleniowe - to kolejne błędy jednak bez opisów można je zidentyfikować dopiero po inwentaryzacji obwodów.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

Co powiecie o tym produkcie? To oryginalny produkt zakupiony przez klienta w hurtowni elektrycznej
Załączniki
Pawbol2.JPG
Pawbol2.JPG (90.92 KiB) Przejrzano 472 razy
Pawbol1.JPG
Pawbol1.JPG (69.85 KiB) Przejrzano 472 razy
Pawbol 5.JPG
Pawbol 5.JPG (54.97 KiB) Przejrzano 472 razy
Pawbol3.JPG
Pawbol3.JPG (29.18 KiB) Przejrzano 472 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...
PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 306
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Re: Gdzie błąd?

Post autor: PGR Mąkowarsko »

elmontjs pisze: pn mar 14, 2022 22:59 Co powiecie o tym produkcie? To oryginalny produkt zakupiony przez klienta w hurtowni elektrycznej
Przeżyje dzieci po dzieciach...
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

PGR Mąkowarsko pisze: pn mar 14, 2022 23:05 Przeżyje dzieci po dzieciach...
Wycofany z eksploatacji, zdeponowany gdzieś w kącie ciemnego magazynu .... na pewno :D
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
paul0
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 409
Rejestracja: ndz kwie 15, 2007 0:02
Lokalizacja: TYCHY

Re: Gdzie błąd?

Post autor: paul0 »

Przewód ma trochę mały przekrój. Na 16A to by jeszcze wystarczył.
Dla 32A to powinno być 6mm2.
Tym bardziej że w tym przypadku należało by przyjąć 4 żyły obciążone (3 fazowe i neutralną - przy niesymetrycznym obciążeniu mogą być obciążone wszystkie żyły robocze)
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

paul0 pisze: wt mar 15, 2022 9:23 Przewód ma trochę mały przekrój
... i jeszcze sie tym chwalą na tabliczce znamionowej , ręce opadają. I teraz kuriozalna sytuacja, bo przywrócenie tego do prawidłowej formy wymaga ponownego procesu certyfikacji CE.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
paul0
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 409
Rejestracja: ndz kwie 15, 2007 0:02
Lokalizacja: TYCHY

Re: Gdzie błąd?

Post autor: paul0 »

Pewnie jakby to rozebrać to by wyszły kolejne błędy...
Jak to jest prywatnie używane to zanieść do elektryka żeby doprowadził do ładu i nie przejmować się CE i innymi tego typu biurokratycznymi bzdurami.
To bzdurne CE jest naklejone na wszystkim, jakby były rzetelne kontrole w marketach, to z każdego marketu by było po kilkanaście naczep towaru do wywiezienia do utylizacji, a w samym markecie by było ponad 90% pustych półek. CE jest nawet na marketowych przedłużaczach, które mają gniazdo i wtyk z stykiem ochronnym, ale dwużyłowy przewód, albo żyła ochronna jest z drutów stalowych / aluminmiowych pomiedziowanych (CCS / CCA), o przekroju zblizonym do przekroju jaki ma wiązka 3 włosów ludzkich (ta żyła "zabezpieczy" bezpiecznik 1A).
Spora część deklaracji dołączonych do marketowych produktów jest wypisana i podpisana poza UE przez osoby z poza UE - a tam sądy UE nie sięgają. A to że odpowiada importer to jest kolejna fikcja - importer w takiej sytuacji jest zarejestrowany "na słupa" i nic mu nie zrobią gdyż idealny "słup" to taki co jest już poza UE albo spoczywa na cmentarzu.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

Dla spostrzegawczych !
Czy instalacja zasilana z tej rozdzielni nadaje się do eksploatacji? ...Układ sieciowy TN-S
Załączniki
RK.jpg
Człowiek uczy się całe życie i ...
ODPOWIEDZ