Kabel ziemny typu linka 6x1,5 albo 7x1,5?
Dzień dobry,
Chciałbym zapytać się, czy istnieje kabel ziemny typu linka 6x1,5 albo 7x1,5? Potrzebuję zasilić wyłącznik schodowy podwójny w takiej piwniczce przenośnej (w sensie będzie wkopana u jakiegoś klienta). Kabel musi lecieć po konstrukcji (są specjalne uchwyty) i szukam od dłuższej chwili czegoś takiego/ podobnego i nie mogę znaleźć (jedynie co znalazłem, to kabel samochodowy, ale jest na 24V). Chciałbym tylko dodać, że w grę wchodzi tylko i wyłącznie linka. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ sprawa bardzo pilna.
Bardzo dziękuję za jakiekolwiek rady.
Chciałbym zapytać się, czy istnieje kabel ziemny typu linka 6x1,5 albo 7x1,5? Potrzebuję zasilić wyłącznik schodowy podwójny w takiej piwniczce przenośnej (w sensie będzie wkopana u jakiegoś klienta). Kabel musi lecieć po konstrukcji (są specjalne uchwyty) i szukam od dłuższej chwili czegoś takiego/ podobnego i nie mogę znaleźć (jedynie co znalazłem, to kabel samochodowy, ale jest na 24V). Chciałbym tylko dodać, że w grę wchodzi tylko i wyłącznie linka. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ sprawa bardzo pilna.
Bardzo dziękuję za jakiekolwiek rady.
Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie,
ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję,
uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
- ISE.pl
- Ekspert
[PILNE] Kabel ziemny typu linka 6x1,5 albo 7x1,5?
Czy jest linka to nie wiem, ale wielożyłowe ziemne kable sygnalizacyjne to YKSY 0,6/1kV - z tym, że tam są żyły typu drut.
A mógłby się Pan wypowiedzieć jeżeli chodzi o ten model?
[Usunięto zabroniony link]
[Usunięto zabroniony link]
Właśnie chciałem zaproponować kabel prod. Bitner jak w podanym linku.
Koledzy - elektrycy, znajomość oferty materiałowej to podstawa naszej działalności. Kabel ziemny typu linka to m.in. doskonały produkt do zasilania opraw ogrodowych. Ci nie znający obecnej oferty to w tym przypadku męczą się z YKY.
Koledzy - elektrycy, znajomość oferty materiałowej to podstawa naszej działalności. Kabel ziemny typu linka to m.in. doskonały produkt do zasilania opraw ogrodowych. Ci nie znający obecnej oferty to w tym przypadku męczą się z YKY.
Człowiek uczy się całe życie. Od dziś jestem mądrzejszy o nowy produkt 

Pięknie dziękuję!
Do kol. luka2nd - jesteś inżynierem, więc powinieneś tym bardziej znać aktualne przewody i kable. Proponuję zapoznać się z ofertą Bitner BiT 500/750/1000.
Na marginesie - chyba tylko w PL rozróżnia się przewody i kable. W terminologii angielskiej jest po prostu tylko cable = przewód i kabel. Po niemiecku identycznie = Kabel
Na marginesie - chyba tylko w PL rozróżnia się przewody i kable. W terminologii angielskiej jest po prostu tylko cable = przewód i kabel. Po niemiecku identycznie = Kabel
Staram się nadążać za nowinkami, ale czasem coś umknie. Zaraz ściągam katalog i nadrabiam zaległościdomsat pisze:Do kol. luka2nd - jesteś inżynierem, więc powinieneś tym bardziej znać aktualne przewody i kable. Proponuję zapoznać się z ofertą Bitner BiT 500/750/1000.

A Kabel/Leitung?domsat pisze:Po niemiecku identycznie = Kabel
Niemiecki elektryk mówi Kabel. Leitung ma kilka znaczeń - linia, przewód, łączność oraz zarządzanie, kierowanie. Linia zasilająca to Stromleitung
Katalog nkt podaje ang. nazwy:
- przewody typu YDY - installation cables
- kable np YKY - power cables
Proponuję też zapoznać się z rodziną JZ-500. Wspomniane BiT-y to krajowe ich odpowiedniki. JZ-500 maja nap. znamionowe 300/500 v i są nazywane sterowniczymi co myli niektórych elektryków mających obawy przed ich stosowaniem w instalacjach zasilających 230/400 V
Katalog nkt podaje ang. nazwy:
- przewody typu YDY - installation cables
- kable np YKY - power cables
Proponuję też zapoznać się z rodziną JZ-500. Wspomniane BiT-y to krajowe ich odpowiedniki. JZ-500 maja nap. znamionowe 300/500 v i są nazywane sterowniczymi co myli niektórych elektryków mających obawy przed ich stosowaniem w instalacjach zasilających 230/400 V
Hi
Że tak wtrącę, tego typu kabel zaliczamy do sieci TN-S ?
Jakim protokołem badania rezystancji izolacji go opisać, chodzi o ilość żył ?
Że tak wtrącę, tego typu kabel zaliczamy do sieci TN-S ?
Jakim protokołem badania rezystancji izolacji go opisać, chodzi o ilość żył ?
Pozdrawiam Bogdan