Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
sebik76
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 35
Rejestracja: pn sty 06, 2020 16:58

Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Post autor: sebik76 »

Witam wszystkich.
Jak w tytule chodzi o wyłącznik główny szafy rozdzielczej ,mianowicie zdarza się że czesto wybija ,tzn. zadziała zabezpieczenie nadprądowe i rozłącza wszystko.
Jest to szafa zasilająca małą linie produkcyjną i problemem jest częste wyłączenie.
Wyłącznik zamontowany to ELESTER LA 630A
czyli o prądzie znamionowym 630A.
Nastawy wyzwalacza ustawione na MAX.
Prąd mierzony na każdej z faz równy około 180 A.
Pytanie ,czy przyczyną jest wadliwy wyłącznik ,czy też źle dobrany ,lub nastawy wyzwalacza są źle nastawione.
Dodamże nie posiadam dokumentacji tego wyłącznika i nie wiem jak to ustawić,są 3 pokrętła w zakresie MIN-MAX.

Proszę o podpowiedź lub poradę.

Pozdrawiam serdecznie

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Post autor: elmontjs »

sebik76 pisze: śr lut 16, 2022 17:38 Wyłącznik zamontowany to ELESTER LA 630A
Zakładam, że zmierzyłeś prawidłowo prądy obciążenia, że wykluczyłeś prądy rozruchowe jakiejś maszyny (choć to mało prawdopodobne przy nastawach MAX), to sugeruje sprawdzić, czy ten wyłącznik nie jest wyposażony w cewkę wybijakową (bo są one do tego przystosowane), no i oczywiście "prześwietlić" układ sterowania tej cewki.
sebik76 pisze: śr lut 16, 2022 17:38 Dodamże nie posiadam dokumentacji tego wyłącznika
...masz tutaj:
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
... przeczytaj od czego są pokrętła i nastaw je odpowiednio do warunków pracy - to element zabezpieczający, nie bez znaczenia.
Człowiek uczy się całe życie i ...
sebik76
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 35
Rejestracja: pn sty 06, 2020 16:58

Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Post autor: sebik76 »

Dzieki za odzew.
prady rozruchowe sa duze jest kilka silnikow o rozruchu Y/D 40kW
Poza tym kilka malych silników .
Tylko te silniki są załączane nie jednoczesnie , pracownicy starają się żeby właczać je kolejno.
Natomiast obciązenie linii i maszyn jest zmienne i zalezy od ilosci i jakosci przetwarzanego materiału.
Czasem nie dzieje się nic ,a czasami wybija 2-3 razy na zmianę.
Prąd który podałem był mierzony przy pracy linii w czasie okolo 30 minut i wahania +/_ 20 A na fazę.
Napewno są skoki prądu w zależnosci od obciążęnia.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Post autor: elmontjs »

sebik76 pisze: śr lut 16, 2022 20:12 Czasem nie dzieje się nic ,a czasami wybija 2-3 razy na zmianę.
Prąd który podałem był mierzony przy pracy linii w czasie okolo 30 minut i wahania +/_ 20 A na fazę.
Napewno są skoki prądu w zależnosci od obciążęnia.
Chcąc upewnić się, czy działają zabezpieczenia nadprądowe, musiałbyś założyć rejestrator inaczej to wciąć gdybanie.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Post autor: Simcode »

sebik76 pisze: śr lut 16, 2022 17:38 Nastawy wyzwalacza ustawione na MAX.
Czyli prąd zwarciowy to 6300 A a nadmiarowy to 820 A tak więc na pewno z tych przyczyn nie wyzwala ten wyłącznik. A taka uwaga prywatna skrajną nieodpowiedzialnością by nie nazwać głupotą jest ustawić na takie zakresy ten wyłącznik. Przy takim prądzie zwarcia człowiek będzie poparzony śmiertelnie.
Szukać innej przyczyny, może jest tak układ bezpieczeństwa który wyzwala ten wyłącznik lub jest tak cewka podnapięciowa i są spadki napięć, no chyba że uszkodzony jest wyłącznik ale to ostateczność.Ale to gdybanie przyrządy w łapy i pomiary.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Post autor: elmontjs »

Simcode pisze: śr lut 16, 2022 21:08 Czyli prąd zwarciowy to 6300 A a nadmiarowy to 820
Na pokrętle MAX, to 0,8 , więc : 0,8x630 =504A a zwarciówka dla tego położenia to: 504x10= 5040A (nie biorąc pod uwagę tolerancji błędu). Nie zmienia to jednak faktu, że to dużo i z całą pewnością są mniejsze zabezpieczenia na poszczególne grupy linii produkcyjnej i dalej na same urządzenia. Przy zwarciu, czy przeciążeniu na którymś obwodzie w prawidłowo wykonanej instalacji uszkodzenie powinno wyłączać któreś z mniejszych / dalszych zabezpieczeń.
Sytuacja o której pisze autor, wskazuje bardziej na uszkodzenie w obwodzie cewki wybijakowej, albo uszkodzenie samego wyłącznika.
To dobry trop:
Simcode pisze: śr lut 16, 2022 21:08 jest tak cewka podnapięciowa i są spadki napięć
Nie wiem jak w tym wyłączniku realizowane jest zabezpieczenie przeciążeniowe, ale jeżeli są w nim bimetale, to warto jeszcze zmierzyć temperatury na przyłączach wyłącznika Słaby styk=wysoka temperatura=wyzwolenie członu przeciążeniowego mimo akceptowalnego dla wyłącznika prądu.
Tyle podpowiedzi, reszta wymaga już garści pomiarów i trafnej diagnozy. :)
Człowiek uczy się całe życie i ...
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Post autor: Simcode »

elmontjs pisze: czw lut 17, 2022 8:40 Na pokrętle MAX, to 0,8 , więc : 0,8x630 =504A a zwarciówka dla tego położenia to: 504x10= 5040A (nie biorąc pod uwagę tolerancji błędu).
Sugerowałem się opisem z którego wynika ;
Wyzwalacz elektromagnesowy jest wyskalowany przez wytwórcę tak, żeby działał przy wartości skutecznej prądu przemiennego równej 10 krotnej wartości prądu znamionowego wyzwalacza termicznego z tolerancja 10% przy ustawieniu główki nastawczej w pozycji “MAX” i 5-cio krotnej z tolerancja 25% przy ustawianiu główki w pozycji "MINI".
Niestety samego wyłącznika nie widziałem na oczy stąd moja odpowiedź..
sebik76
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 35
Rejestracja: pn sty 06, 2020 16:58

Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Post autor: sebik76 »

Dzieki Panowie.

Myślę,żeby zmierzyc jeszcze temperaturę wyłacznika i samych przyłączen od strony zasilania i odpływu za pomocą pirometru lub kamery termowizyjnej.
Z tabliczki wynika ,iż temp.wyzwalacza 40*C

Zdjęcie w załączniku

Pozdrawiam
Załączniki
Elester.jpg
Elester.jpg (214.48 KiB) Przejrzano 299 razy
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Post autor: elmontjs »

Do czego masz podpiętą zaznaczoną cewkę?. Ona jest "wzrostowa", czy "zanikowa"?
Tutaj szukałbym w pierwszej kolejności (jeżeli cewka ma zastosowanie)
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (112.57 KiB) Przejrzano 293 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...
sebik76
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 35
Rejestracja: pn sty 06, 2020 16:58

Wyłącznik główny szafy rozdzielczej - wybija

Post autor: sebik76 »

Witam.
Tak naprawdę to nie mam podłączonej cewki wybijakowej ,nawet nie ma wyprowadzeń do jej podłączenia.
zdjecie pochodzi z internetu , z jednej aukcji tego też wylacznika

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ