Uziemienie ogranicznika przepięć

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 16
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Uziemienie ogranicznika przepięć

Post autor: Kazik80 »

Czy ogranicznik przepięć może być połączony przewodem 16mm2 bezpośrednio z bednarki wchodzącej do rozdzielnicy czy też skrócić bednarkę tak by znalazła się poza rozdzielnicą główną i łączyć wszystko za pomocą skrzynki GSW?
Czy z tego samego punktu może być wyprowadzony przewód na szynę uziemiającą w rozdzielnicy?
Czy w ogóle są jakiekolwiek przeciwwskazania do wprowadzania bednarki do rozdzielnicy i braku skrzynki GSW? Pomijam ułatwienia w rozłączaniu przy pomiarach, które takowa daje.
Czy istnieje przepis/zalecenie mówiący w jakiej odległości od siebie mogą przebiegać uziemienie/bednarka i kabel WLZ?

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 304
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Re: Uziemienie ogranicznika przepięć

Post autor: PGR Mąkowarsko »

Nie wyobrażam sobie wprowadzania bednarki do rozdzielnicy. Pod rozdzielnicą robisz GSU.
Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 16
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Re: Uziemienie ogranicznika przepięć

Post autor: Kazik80 »

A można prosić o kilka słów wyjaśnienia dlaczego tak powinienem zrobić? Tu zdjęcie z tego forum [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!] U mnie na razie jest podobnie.
PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 304
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Re: Uziemienie ogranicznika przepięć

Post autor: PGR Mąkowarsko »

[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Ostatnio zmieniony pt kwie 01, 2022 18:41 przez EnergoTools, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Edycja linku
Kazik80
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 16
Rejestracja: sob paź 06, 2018 9:45

Re: Uziemienie ogranicznika przepięć

Post autor: Kazik80 »

Nadal nic to nie wyjaśnia w kwestii pytań które zadałem.
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Uziemienie ogranicznika przepięć

Post autor: Simcode »

Kazik80 pisze: ndz mar 06, 2022 22:12 A można prosić o kilka słów wyjaśnienia dlaczego tak powinienem zrobić? Tu zdjęcie z tego forum [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!] U mnie na razie jest podobnie.
Kolego ty się dobrze przyjrzyj to jest piwnica i w niej usadowiono rozdzielnicę. W piwnicy możesz dać ale na 2 piętrze domku trochę niewygodnie , no chyba że masz kanał kablowy. Bo zakazu niema by tak zrobić .
ODPOWIEDZ