Piorunochron aktywny

Instalacje odgromowe, przeciwprzepięciowe, uziomy, połączenia wyrównawcze
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Piorunochron aktywny

Post autor: domsat »

Piorunochron aktywny - jak ten ruski idol - wiecznie żywy.
Na fotce budynek w mojej okolicy - biurowo-przemysłowy. Najwyższy z sąsiednich z reguły parterowych. To jest na pewno piorunochron aktywny, a nie antena. Dokładnie obejrzałem przez lornetkę.
Ten piorunochron to ktoś zaprojektował, inny sprawdził projekt, kolejny ktoś go zainstalował przy aprobacie jakiegoś inspektora nadzoru. Potem był odbiór. Wszyscy wymienieni mieli uprawnienia i taaakie stemple, i należą do Izby. Niestety nie ma szkoleń i egzaminów na stopień IQ.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3378
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów

Re: Piorunochron aktywny

Post autor: opornik »

Jakość zdjęcia słaba ale czy nie jest to iglica?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Piorunochron aktywny

Post autor: domsat »

Napisałem wyraźnie - to jest piorunochron aktywny. Iglice znam dobrze, bo sam je montowałem, są dużo cieńsze i wyższe wobec otaczających je np klimatyzatorów. Tu mamy rurę zakończoną szpicem, a pod nim krótki odcinek grubszej rury. Na sąsiednim niższym budynku innej firmy jest sporo iglic i widać jak mocno się różnią od tej na zdjęciu.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Piorunochron aktywny

Post autor: elmontjs »

O ile pamiętam, we Francji kiedyś były akceptowane, jeżeli ich normy dalej nie wykluczają takiej ochrony, to jest to dalej "woda na młyn" dla naszych dystrybutorów tego wynalazku, bo jest to jakaś furtka.
Człowiek uczy się całe życie i ...
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Piorunochron aktywny

Post autor: domsat »

Tu linki - jak ten piorunochron pokazują strony o budowaniu domu:
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!] = dno.
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!] = rzetelnie.
Ogólnie temat odgromówki to rwąca rzeka. Tu fotka trochę off topic, ale to budynek PŁ = był projekt, nadzór itd.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 161
Rejestracja: wt maja 18, 2021 22:51

Re: Piorunochron aktywny

Post autor: Luna.Vulpo »

cytując artykuł:
Czy zatem piorunochrony aktywne mogą być w Polsce stosowane? Otóż mogą, ale jedynie w takim zakresie, jaki przewiduje norma.
No to może jest zainstalowany zgodnie z normami? a investor 500 razy przepłacił. ;)
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Piorunochron aktywny

Post autor: domsat »

Tu pobliski inny budynek. Widać wyraźnie 3 wysokie iglice.
Na marginesie: to biurowiec firmy TME i na pionowych listwach są zainstalowane taśmy LED. W tej chwili dolna ich część jest żółta a górna niebieska. Na taśmach jest napis Wolna Ukraina, ale on się szybko przewija i dlatego na fotce go nie widać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Piorunochron aktywny

Post autor: domsat »

Ten sam budynek z innej strony. Na dachu sporo elementów metalowych. To wszystko powinno być w strefach ochronnych iglic odgromowych. Podkreślam - budynek jest najwyższy w tej okolicy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Piorunochron aktywny

Post autor: domsat »

Też trochę off topic - wieża łódzkiego kościoła i 3 przewody odprowadzające = pierwotny i 2 operatorów sieci komórkowej. Po co ? A może tak jak z tą żyłą PE, każdy musi mieć swoją, bo ta "cudza" to nie zadziała :???:
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Piorunochron aktywny

Post autor: domsat »

Zapomniałem o fotce - oto ona
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ