Przenośne RCD

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Przenośne RCD

Post autor: domsat »

Wiele lat temu w przejściowym okresie wprowadzania RCD do instalacji było dostępne przenośne gniazdko z wbudowanym tym wyłącznikiem.
Proszę tu fotki takiego aparatu kupionego przeze mnie właśnie w tamtych latach. Producent - nieistniejąca już firma F&G, starsi zapewne pamiętają.
Czy dziś te aparaty mają rację bytu ? Podaję link, bo ktoś sobie o nich przypomniał - proszę przeczytać:
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
W tekście specjalnie albo i nie brak info o TN....
Na marginesie - aparat ma oznaczenie II kl. ochronności + bolec. To tak a propos toczącej się dyskusji w sąsiednim temacie.
Załączniki
gn.2.jpg
gn.1.jpg

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 306
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Re: Przenośne RCD

Post autor: PGR Mąkowarsko »

Urządzenie ma 2 klasę ochronności bo ma zapewne odpowiednia obudowę która zezwala na taki zakwalifikowanie. "Bolec" jest dla odbiornika.
kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3847
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl

Re: Przenośne RCD

Post autor: kkas12 »

Czemu ma ten temt służyć?
Przecież takie aparaty były są i będą stosowane.
W artykule brak najważniejszej informacji o tym, że należy go stosować w gnieździe ze stykiem ochronnym.
Zaś stwierdzenie "Stan instalacji – a szczególnie odbiorników – ze względu na stopień zużycia izolacji sprawia, że powstają mylne wyłączenia..." jest zaprzeczeniem idei stosowania RCD.

Bo nie są to żadne "mylne wyłączenia" a prawidłowe zadziałania wtedy gdy izolacja zawiodła. Czyli aparat zadział wtedy gdy zadziałać powinien.
Poza tym można z tego opisu wyciągnć mylny wniosek, że RCD nie musi być montowany w tablicy rozdzielczej a wystarczy wetknąć w gniado produkt w artykule przedstawiony.

Artykuł chyba stary jak świat.
pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Przenośne RCD

Post autor: elmontjs »

domsat pisze: pt mar 18, 2022 18:07 Czy dziś te aparaty mają rację bytu ?
Tu masz kolego ciekawostkę:
Załączniki
rcd3.JPG
rcd3.JPG (44.82 KiB) Przejrzano 209 razy
rcd2.JPG
rcd2.JPG (37.72 KiB) Przejrzano 209 razy
rcd1.JPG
rcd1.JPG (50.94 KiB) Przejrzano 209 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Przenośne RCD

Post autor: domsat »

Absurdalny bubel - to 1 skojarzenie. Potem się zreflektowałem. Otóż w historii ochrony p/porażeniowej był taki okres, w którym człowiek ulegający porażeniu "robił" za uziemienie, bo w instalacji nie było żyły PE. To klasyczny przykład RCD w TN-C.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Przenośne RCD

Post autor: elmontjs »

domsat pisze: wt mar 22, 2022 21:40 Otóż w historii ochrony p/porażeniowej był taki okres, w którym człowiek ulegający porażeniu "robił" za uziemienie
Tyle, że to z aktualnej oferty z A...o ;)
Człowiek uczy się całe życie i ...
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Przenośne RCD

Post autor: domsat »

No to rzeczywiście. Wystawienie oferty na tym portalu nobilituje ten produkt. Powinien być opatrzony reklamą:
"Z naszym aparatem przeżyjesz każde porażenie prądem, bo go nawet nie poczujesz"
Vmkriss34
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 116
Rejestracja: wt paź 10, 2017 10:45

Re: Przenośne RCD

Post autor: Vmkriss34 »

Dla tego urządzenia przewód PE nie jest potrzebny bo jest dla urządzeń drugiej klasy i jego zadaniem jest wyłączenie w trakcie rażenia. Dedykowany dla instalacji starszych ale zasada taka sama jak w nowych instalacjach. Mając nową instalację a podłączone urządzenie drugiej klasy (uszkodzony przewód) wyłączenie również następuje w trakcie rażenia.
kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3847
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl

Re: Przenośne RCD

Post autor: kkas12 »

Vmkriss34 pisze: śr kwie 20, 2022 18:01 Dla tego urządzenia przewód PE nie jest potrzebny bo jest dla urządzeń drugiej klasy i jego zadaniem jest wyłączenie w trakcie rażenia.
Jaie tam urządzenie widzisz?
Gdzie jest ta II klasa ochronności?
Ja widze tylko RCD zintegrowane z wtyczką bez styku ochronnego.
A na końcu tego przewodu może również znajdować się gniazdo, zaś do gniazda można również przyłączyć odbiornik w I klasie ochronnosci.
I jak wygląda teraz twa teoria???
pozdrawiam
Krzysiek
Vmkriss34
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 116
Rejestracja: wt paź 10, 2017 10:45

Re: Przenośne RCD

Post autor: Vmkriss34 »

To czy można czy nie jest inną kwestią. Nie zmienia to przeznaczenia tego urządzenia. Należy się stosować do instrukcji (o ile producent załączył)
Zablokowany