Dwa obwody - jeden wyłącznik nadprądowy

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
mtsach
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: śr kwie 20, 2022 20:47

Dwa obwody - jeden wyłącznik nadprądowy

Post autor: mtsach »

Czy można podłączać dwa obwody do jednego wyłącznika?

Zajrzałem do rozdzielnicy budowanego domu i zauważyłem, że elektryk do jednego wyłącznika nadprądowego podłączył dwa obwody - jak na zdjęciu?

Pomijając to, co jest podłączone na tym obwodzie - czy tak może być? Czy coś (akty prawne, dokumentacje DTR wyłączników itp.) reguluje tego typu podłączenia? Czy zasadne jest zwrócenie uwagi wykonawcy?
wylaczniki.jpg
wylaczniki.jpg (264.04 KiB) Przejrzano 158 razy

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
KonradOW
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 47
Rejestracja: pn paź 11, 2021 9:53

Re: Dwa obwody - jeden wyłącznik nadprądowy

Post autor: KonradOW »

Czy projekt na instalacje był?
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Samo wyposażenie w najtańsze zabezpieczenia niedobrze świadczy o tzw. Inwestorze jak i wykonawcy.
mtsach pisze: śr kwie 20, 2022 20:50 Zajrzałem do rozdzielnicy budowanego domu i zauważyłem
Próbowałeś zaglądać przez ramię lekarzowi i pytać, dlaczego tak robi?
Czy jednak masz do lekarza szacunek?
mtsach pisze: śr kwie 20, 2022 20:50 Pomijając to, co jest podłączone na tym obwodzie - czy tak może być? Czy coś (akty prawne, dokumentacje DTR wyłączników itp.) reguluje tego typu podłączenia?
Tak są, a o tym wie projektant, a także wykonawca. Oprócz psiepisów są tzw. dobre praktyki, obce Inwestorom, bo kosztowne.
Czy na wszystko musi być przepisik, norma, rozporządzenie, bo nie potrafisz żyć bez "psiepisi każom"?

Aby mieć moralne prawo wyrażania uwag, co do wiedzy i doświadczenia danego zawodu, powinieneś mieć wiedzę większą niż skazaniec. Tym bardziej pokazywanie Jemu wydruku z forum, gdzie przypadkowi ludzie napisali swoje zadnie.
mtsach pisze: śr kwie 20, 2022 20:50 Czy zasadne jest zwrócenie uwagi wykonawcy?
Ależ oczywiście, każdy powód jest dobry, aby urwać kilka stówek. Tym bardziej, że zaoszczędziłeś kupując najtańszy osprzęt, to jeszcze te urwane kilka stówek pozwoli na kupienie takiej glazurki, że somsiadowi szczęka opadnie.
Lokalizacja uszkodzeń kabli
Awatar użytkownika
EnergoTools
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 950
Rejestracja: sob kwie 03, 1999 14:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Dwa obwody - jeden wyłącznik nadprądowy

Post autor: EnergoTools »

Temat był już wcześniej poruszany i warto się z nim zapoznać. [Zobacz wątek...]
Jacek Gońka (Admin)
EnergoTools jest operatorem ISE.pl - aby być Elektrykiem oraz Eltarg.PL - rynek elektrotechniki
Więcej informacji o mnie...
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Dwa obwody - jeden wyłącznik nadprądowy

Post autor: elmontjs »

A tu masz przykład skutków takich poczynań instalatorów. I dopiero teraz, z godnie z przepisami, jest podstawa do wydania negatywnego orzeczenia.
viewtopic.php?t=21047
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
Artur_Dor
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 52
Rejestracja: sob cze 22, 2013 6:43

Re: Dwa obwody - jeden wyłącznik nadprądowy

Post autor: Artur_Dor »

Wpisujemy w wyszukiwarkę >> doepke DLS 6hsl << i mamy wynik
Jest wyłącznik z miejscem na 2 przewody.
A jak ktoś wykona instalację i dwa przewody z jednego obwodu sprowadzi do rozdzielni to wago za wyłącznikami zrobić by podejście wykonać 1 żyłą ??
Wszystko jest dobrze jak jest dobrze, we wszystkim rozsądek i umiar.
Zawsze można posiłkować się ZUGami - ale w naszych realiach cena i zaczyna się problem.
witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 253
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Re: Dwa obwody - jeden wyłącznik nadprądowy

Post autor: witek17 »

KonradOW pisze: czw kwie 21, 2022 7:59 Samo wyposażenie w najtańsze zabezpieczenia niedobrze świadczy o tzw. Inwestorze jak i wykonawcy.
Tak z ciekawości. Są jakieś WIARYGODNE badania wskazujące na to, że tzw. "najtańsze zabezpieczenia" nie spełniają swoich zadań? Kolega może z tych cmoktaczy, wpadających w zachwyt nad potęgą niemieckiej techniki?
Artur_Dor pisze: czw kwie 21, 2022 19:02 Wpisujemy w wyszukiwarkę >> doepke DLS 6hsl << i mamy wynik
Tym razem to ja wpadłem w szczery zachwyt, szczególnie nad ceną. Tak się robi interesy po niemiecku. Ważne, by strzyżone owce były zadowolone. :lol:
Awatar użytkownika
KonradOW
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 47
Rejestracja: pn paź 11, 2021 9:53

Re: Dwa obwody - jeden wyłącznik nadprądowy

Post autor: KonradOW »

witek17 pisze: pt kwie 22, 2022 6:45 Są jakieś WIARYGODNE badania wskazujące na to, że tzw. "najtańsze zabezpieczenia" nie spełniają swoich zadań?
Ależ oczywiście, że nie ma. Proponuję przejść się na bazar i kupić najtańszy przedłużacz. Z trzema znaczkami CE.
witek17 pisze: pt kwie 22, 2022 6:45 Kolega może z tych cmoktaczy, wpadających w zachwyt nad potęgą niemieckiej techniki?
Ależ, nie, skądże. Wpadam w zachwyt na potęgę polskiej techniki. Może je kolega "wycmoktuje"? Może pomogę: korweta, Polonez, Tarpan, Żuk...
witek17 pisze: pt kwie 22, 2022 6:45 Tak się robi interesy po niemiecku.
A tak p0lski interes: [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
witek17 pisze: pt kwie 22, 2022 6:45 Ważne, by strzyżone owce były zadowolone.
Oj tak, Inwestorowi powiemy, że jesteśmy firmą profesjonalną i p0lską, a weźmiemy amerykanów (z tej ameryki bez S).
Lokalizacja uszkodzeń kabli
dominik.dk
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: pn sty 20, 2020 21:52

Re: Dwa obwody - jeden wyłącznik nadprądowy

Post autor: dominik.dk »

Artur_Dor pisze: czw kwie 21, 2022 19:02 Wpisujemy w wyszukiwarkę >> doepke DLS 6hsl << i mamy wynik
a nie prosciej Hager QuickConnect?
witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 253
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Re: Dwa obwody - jeden wyłącznik nadprądowy

Post autor: witek17 »

KonradOW pisze: pt kwie 22, 2022 8:11
witek17 pisze: pt kwie 22, 2022 6:45 Są jakieś WIARYGODNE badania wskazujące na to, że tzw. "najtańsze zabezpieczenia" nie spełniają swoich zadań?
Ależ oczywiście, że nie ma. Proponuję przejść się na bazar i kupić najtańszy przedłużacz. Z trzema znaczkami CE.
Zdaje mnie się, że pisałem o zabezpieczeniach.
KonradOW pisze: pt kwie 22, 2022 8:11
witek17 pisze: pt kwie 22, 2022 6:45 Kolega może z tych cmoktaczy, wpadających w zachwyt nad potęgą niemieckiej techniki?
Ależ, nie, skądże. Wpadam w zachwyt na potęgę polskiej techniki. Może je kolega "wycmoktuje"? Może pomogę: korweta, Polonez, Tarpan, Żuk...
Dzięki takim cmoktaczom jak Kolega, nie ma najmniejszych szans na rozwój. Po co nam Port Lotniczy? Niemcy mają. Po co nam przekop Mierzei Wiślanej? Gdyby Bóg chciał, żeby istniał, sam by go przekopał.
A dla słabo kojarzących. Porównajcie "cuda" niemieckiej techniki z NRD z wyrobami polskimi. Są i tacy, wiem o tym :D co do wad "Komuny" zaliczają brak smartfonów i komputerów PC :D To nie żart, są takie porównania, które nie uwzględniają nie tylko systemu politycznego, ale nawet czasu.
KonradOW pisze: pt kwie 22, 2022 8:11
witek17 pisze: pt kwie 22, 2022 6:45 Tak się robi interesy po niemiecku.
p0lski interes: [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
A tak w wykonaniu służalczych wobec Niemiec rządów PO.
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
KonradOW pisze: pt kwie 22, 2022 8:11
witek17 pisze: pt kwie 22, 2022 6:45 Ważne, by strzyżone owce były zadowolone.
Oj tak, Inwestorowi powiemy, że jesteśmy firmą profesjonalną i p0lską, a weźmiemy amerykanów (z tej ameryki bez S).
Zalecam wyjazd in die Heimat.
ODPOWIEDZ