Zasilanie budynku gospodarczego

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
koderik
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: pn wrz 25, 2023 12:46

Zasilanie budynku gospodarczego

0
Post autor: koderik »

Witam mam kilka pytań coś nie coś potrafię i nie chce porad typu wezwij elektryka na pewno nie zrobię gorzej niż było.
W domu za licznikiem pojedyncze c25 na cały dom ale dziś nie o tym i c25 trzy fazowe na resztę (garaż, gniazdo 3 fazowe na domu i obora) na szczęście kabel zasilający oborę łatany co kawałek tym co było pod ręką w końcu się poddał.

Będzie położony yky trzy fazowy 4mm2 w arocie w sumie jakieś 35metrów, w domu chwilowo będzie tak jak było wpięte w c25 trzy fazowe i teraz

pytanie1 jak to powinno być zrobione w domu?
Myślałem zostawić zapas przewodu przy domu aby wejść nim przyszłościowo do rozdzielnicy w domu i dać oddzielne zabezpieczenia nadprądowe na garaż i oddzielne na oborę. Gdyż obecnie z c25 wychodzi jeden przewód na zewnątrz tylko przez ścianę i jest rozdzielony w takiej puszce na garaż gniazdo i oborę.

Pytanie 2 pewnie głupie Różnicówka powinna być w domu czy w oborze?
Pytanie 3 przewinął mi się jakiś wątek że RCD i spawarka nie idą w parze czy to prawda? Czy jeszcze jakieś inne urządzenia nie współpracuja z RCD?

W oborze na już mam zamiar dać tylko jakieś b16 na gniazdka i swiatło i może wyprowadzę gniazdo siłowe tylko jakie zabezpieczenie można dać c20?
Reszta będzie robiona lecz pewnie dopiero w zimę
(2silniki jeden około 5kw drugi może 2kw)póki co przedłużacz jak dotychczas.

Post Reklama Sklep dla Elektryków » dostępny teraz

Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste, precyzyjne i nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to działa...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
KonradOW
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 262
Rejestracja: pn paź 11, 2021 9:53

Re: Zasilanie budynku gospodarczego

0
Post autor: KonradOW »

koderik pisze: pn wrz 25, 2023 14:09kilka pytań coś nie coś potrafię
Jak to każdy w p0lsce jest ekspertem od wypadków lotniczych.
koderik pisze: pn wrz 25, 2023 14:09 kabel zasilający oborę łatany co kawałek tym co było pod ręką w końcu się poddał
Czyli typowa p0lska gospodarka, aby do sianokosów, a potem się zobaczy.
koderik pisze: pn wrz 25, 2023 14:09nie chce porad typu wezwij elektryka
Rzeczywiście, porada typu boli mię brzuch - Ić do doktura, niech łobaczy jest głupia.
koderik pisze: pn wrz 25, 2023 14:09na pewno nie zrobię gorzej niż było
Aż się boję sobie wyobrazić, co było czytając Twoje pytania.
koderik pisze: pn wrz 25, 2023 14:09w domu chwilowo będzie tak jak było wpięte w c25 trzy fazowe
Chwilowo już od piętnastu lat jest i działa.
koderik pisze: pn wrz 25, 2023 14:09 Będzie położony yky trzy fazowy 4mm2 w arocie w sumie jakieś 35metrów
Inwestycja rzeczywiście na miarę nowoczesnego gospodarstwa.
koderik pisze: pn wrz 25, 2023 14:09pytanie1 jak to powinno być zrobione w domu?
Zgodnie ze sztuką i wiedzą techniczną, na przykład: [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Na odpowiedzi na pytania typu "po co wincyj, jak starcy", nie chce mi się już odpowiadać.
Niestety, elektrycy nie mają szacunku do swojego zawodu i swojej wiedzy. Tacy np. Lekarze to najpierw biorą kasę za poradę (!) i co ciekawe mają szacunek w społeczeństwie. Na sugestię "Czy mogę wzionć pół dawki, bo tanij" pokazują drzwi, a elektrycy tłumaczą jak krowie na rowie że tak nie można.
koderik pisze: pn wrz 25, 2023 14:09 Różnicówka powinna być w domu czy w oborze?
Baba to stworzenie boże, powinna być w oborze.
Ale ze względu na kształt ...y chłop wziął ja do chałupy.
Więc tu i tu, bo baba tam będzie.
koderik pisze: pn wrz 25, 2023 14:09jakie zabezpieczenie można dać c20?
Wiejscy elektrycy powiedzą Ci, że tak się daje, bo tak się daje i też tak daję. Pięć łobur tak we wsi już ma.
Lokalizacja uszkodzeń kabli
koderik
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: pn wrz 25, 2023 12:46

Re: Zasilanie budynku gospodarczego

0
Post autor: koderik »

Tak żem myślał że to wszystko do niczego nie potrzebne... skrynce kabel łobcengamy łowine izolacja i będzie git następne 30 lat dzieki za szczegółowe rozwiązanie tematu :D
profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1428
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18

Re: Zasilanie budynku gospodarczego

1
Post autor: profus »

koderik pisze: pn wrz 25, 2023 17:26 Tak żem myślał że to wszystko do niczego nie potrzebne... skrynce kabel łobcengamy łowine izolacja i będzie git następne 30 lat dzieki za szczegółowe rozwiązanie tematu :D
Chociaż humor ci dopisuje i nie wkurzyłeś się za odpowiedź KonradOW.
Ale to nie jest takie proste i i nie od tej strony się buduje instalacje.
Wpierw trzeba ustalić jaki rodzaj sieci zasilającej masz (prawdopodobnie TN-C), potem zebrać do kupy jakie urządzenia masz mieć podłączone, z tego wychodzi moc zainstalowana, potem obliczamy współczynnikiem moc zapotrzebowaną i dopiero dobieramy kable, przewody i zabezpieczenia.
To tak z grubsza i wcale nie ostatecznie.
ODPOWIEDZ