Podłączenie lampki nocnej a faza
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
-
- Czytelnik
Podłączenie lampki nocnej a faza
0
Witam
Niedawno kupiłem mieszkanie i od jakiegoś czasu mam problem z lampkami nocnymi. Podczas umeblowania pozmieniałem aranżację w tym lampki nocne itp. Problem pojawia się przy "nieodpowiednim" włożeniu wtyczki w gniazdko. Otóż raz mam fazę na lewej stronie w przełączniku a jak obrócę wtyczkę to z drugiej strony. Jest to o tyle problematyczne że jak jest faz gdzie miało być zero przełącznik staje się bezużyteczny ponieważ żarówka świeci się cały czas. Czy problemem może być podłączenie gniazd z fazą raz z lewej raz z prawej strony? Bo takowe rzeczy zaobserwowałem jak powpinalem próbnik w gniazda w całym mieszkaniu. Inne sprzęty jak pralka lodówka itp radzą sobie bez zarzutu, żadnego napięcia na obudowach.
Niedawno kupiłem mieszkanie i od jakiegoś czasu mam problem z lampkami nocnymi. Podczas umeblowania pozmieniałem aranżację w tym lampki nocne itp. Problem pojawia się przy "nieodpowiednim" włożeniu wtyczki w gniazdko. Otóż raz mam fazę na lewej stronie w przełączniku a jak obrócę wtyczkę to z drugiej strony. Jest to o tyle problematyczne że jak jest faz gdzie miało być zero przełącznik staje się bezużyteczny ponieważ żarówka świeci się cały czas. Czy problemem może być podłączenie gniazd z fazą raz z lewej raz z prawej strony? Bo takowe rzeczy zaobserwowałem jak powpinalem próbnik w gniazda w całym mieszkaniu. Inne sprzęty jak pralka lodówka itp radzą sobie bez zarzutu, żadnego napięcia na obudowach.
Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
- ISE.pl/szkolenia
- Ekspert
-
- Rozmówca
Re: Podłączenie lampki nocnej a faza
0
Na 99 % wtyczka lampki jest inna niż lodówki a zwłaszcza pralki lub podgrzewacza czy bojlera . Zapewne z lampki jest płaska i ma dwa " bolce " , pralka ma bardziej okragłą , większą z gniazdem na " bolca "w gniazdku , wtyczkę wsadzisz tylko w jednej pozycji , o 180 * nie wejdzie . Z lampki obcinasz wtyczkę , montujesz ( prawidłowo ) wtyczkę z gniazdem na " bolca " ( PE )nie podłączasz tam nic . Po problemie , podłączając lampkę do każdego poprawnie zamontowanego gniazda , gdziekolwiek w Polsce będzie OK .Jak były normalne żarówki wszystko działało , przy LED już nie , i nie zdziw się że jak włączysz taką lampkę to radio FM o AM nie wspomnę ( normalne i w telefonie ) przestanie grać .
0
Jeżeli autor chce się pozbyć problemu, proponuje zastosować wyłącznik dwubiegunowy (przerywa fazowy i neutralny)
Jeżeli lampka jest wykonana w II klasie ochronności, to taki zabieg jest poważnym błędem!pawelec71cc pisze: ↑śr sie 14, 2024 14:47 Z lampki obcinasz wtyczkę , montujesz ( prawidłowo ) wtyczkę z gniazdem na " bolca " ( PE )nie podłączasz tam nic
Jeżeli autor chce się pozbyć problemu, proponuje zastosować wyłącznik dwubiegunowy (przerywa fazowy i neutralny)
Człowiek uczy się całe życie i ...
-
- Rozmówca
0
No właśnie nie jest błędem nie podłączanie nic pod PE!!!
elmontjs pisze: ↑śr sie 14, 2024 17:26Jeżeli lampka jest wykonana w II klasie ochronności, to taki zabieg jest poważnym błędem!pawelec71cc pisze: ↑śr sie 14, 2024 14:47 Z lampki obcinasz wtyczkę , montujesz ( prawidłowo ) wtyczkę z gniazdem na " bolca " ( PE )nie podłączasz tam nic
No właśnie nie jest błędem nie podłączanie nic pod PE!!!
-
- Rozmówca
0
OK. Po rozpakowaniu nie ma metalowych elementów na zewnątrz, nie potrzeba PE. Oprócz przepięciówek jestem przeciwnikiem rozłączania "N", (ale 3L+N a nie 4x) bo - jak to china badziewie się przegrzeje i przez obudowie zaczną wychodzić jakieś przewodzące: płytki, dławiki, złączki, itd. to wolę: z braku PE, jak L zewrze do N a nie przeze mnie do kaloryfera.
Przedwojenne instalacje niemieckie miały zabezpieczenie na L i N, w roku 1980 mostkowałem N. Po wojnie miasto miało 3 rodzaje sieci: 2- prąd przemienny, różne napięcia i trzecia prąd stały.
Przedwojenne instalacje niemieckie miały zabezpieczenie na L i N, w roku 1980 mostkowałem N. Po wojnie miasto miało 3 rodzaje sieci: 2- prąd przemienny, różne napięcia i trzecia prąd stały.
0
Pogrubiony tekst dotyczy całego urządzenia od wtyczki do żarówki - tyle norma a jak chcesz stosować swój "zdrowy rozsądek"... ? tylko nie rozgłaszaj go na forum
Kolego nie będę się produkował, tylko zacytuje : "urządzenia II klasy ochronności to urządzenia, w których części czynne izolowane są za pomocą izolacji podwójnej lub wzmocnionej. Nie mają one zacisku ochronnego."PGR Mąkowarsko pisze: ↑czw sie 15, 2024 19:18 No właśnie nie jest błędem nie podłączanie nic pod PE!!!
Pogrubiony tekst dotyczy całego urządzenia od wtyczki do żarówki - tyle norma a jak chcesz stosować swój "zdrowy rozsądek"... ? tylko nie rozgłaszaj go na forum
... to za mało, żeby zaklasyfikować urządzenie do II kl. ochronności.pawelec71cc pisze: ↑czw sie 15, 2024 22:09 OK. po rozpakowaniu nie ma metalowych elementów na zewnątrz , nie potrzeba PE
... również polskie, powojenne i chyba nie trzeba nikogo przekonywać czym to groziło.pawelec71cc pisze: ↑czw sie 15, 2024 22:09 Przedwojenne instalacje niemieckie miały zabezpieczenie na L i N
-
- Rozmówca
0
Skoro nie podłączamy urządzenia do tzw. bolca to urządzenie pozostaje w II klasie ochronności niezależnie od zastosowanego przewodu zasilającego czy instalacji 3 - żyłowej w budynku. Wiele urządzeń elektronicznych na rynku posiada możliwość podłączenia standardowymi kablami zasilającymi IEC (tzw. komputerowymi) natomiast samo gniazdo w urządzeniu nie posiada styku ochronnego.
0
Po pierwsze, rozróżnij lampkę nocną, której przewód zasilający jest jej stałym elementem a urządzenie, które przedstawiłeś "kończy się" wtyczce odbiornikowej oznaczonej "AC IN".
Po drugie, aby urządzenie zakwalifikować do II klasy ochronności musi być odpowiednio oznaczone przez producenta - tj warunek!
PGR Mąkowarsko pisze: ↑sob sie 17, 2024 18:14 Skoro nie podłączamy urządzenia do tzw. bolca to urządzenie pozostaje w II klasie ochronności niezależnie od zastosowanego przewodu zasilającego czy instalacji 3 - żyłowej w budynku.
Po pierwsze, rozróżnij lampkę nocną, której przewód zasilający jest jej stałym elementem a urządzenie, które przedstawiłeś "kończy się" wtyczce odbiornikowej oznaczonej "AC IN".
Po drugie, aby urządzenie zakwalifikować do II klasy ochronności musi być odpowiednio oznaczone przez producenta - tj warunek!