Zmiana napięcia w obwodach piwnicy - czy tak można?

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ener
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 19
Rejestracja: ndz gru 26, 2004 17:24
Lokalizacja: Poznań

Zmiana napięcia w obwodach piwnicy - czy tak można?

Post autor: ener »

Kolego Kaczan 69 i KKas12.Drodzy Koledzy ile razy mam powtarzać,że to temat nie o złodziejstwie.Wiem,że ciężko Wam się będzie z tym pogodzić
ale dajcie sobie luz.
Serdecznie pozdrawiam,bardzo serdecznie - Ener.

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
kaczan69
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 68
Rejestracja: pt paź 14, 2005 6:21
Lokalizacja: Prudnik

Zmiana napięcia w obwodach piwnicy - czy tak można?

Post autor: kaczan69 »

Kolego kaczan 69! (ja z pewna dozą niesmiałości - czy to od tych naszych Kaczorów?)Bo sześć i dziewięć to jeżeli nie to co zwykle mamy na myśli, to druga cyfra to ten sam kaczor tylko kuprem do góry.

Jeszcze się pośmieje,zastrzegam sobie czas na antenie bo schodzę do piwnicy.A,tymczasem wzywam do porządku.Kwestia dotyczy nie kradzenia prądu ale ważnych spraw bezpieczeństwa i porządku w piwnicy i dokumentacji.By kolega się odprężył niech przekaże nam odpowiedź o układzie,urządzeniu które z powrotem, z tak potraktowanego diodą prądu
uczyni prąd o pełnej sinusoidzie i napięciu 230V.
Pozdrawiam - Ener.[/quote].
Ja ciebie kolego ener nie rozumiem. o co ci chodzi z tą diodą.
Bo jeżeli mówisz ,że my nie piszemy na temat, to o czym ja piszę ???.
Jeśli chcesz wiedzieć jak przywrócić pełne napięcie to odpowiedz na pytanie- po co ci to. Bo sprawa bezpieczeństwa jest chyba jasna.
Prostym sposobem jest wyrzucenie diody i po sprawie.
Nim się kapnie administrator to trochę w tej piwnic porobisz.
Tylko pamiętaj o tym, że jak to zrobisz to nanieś na dokumentację
zrób stosowne pomiary zawołaj kogoś aby ci odebrał, sprawdz jego
uprawnienia i spytaj czy nie zalega z ZUS i urzędem skarbowym
oraz czy przypadkiem nie ztrudnia osób na czarno.
A do tych którzy chcą wiercić i ciąć proponuję narzędzia akumulatorowe
-których akumulatory będą ładowane w domu.
Drogi Kolego ENER Nick kaczan 69 nie ma nic wspólnego z polityką
a cyfra 69 z uciechami cielesnymi. Pierwsze zwiazane z nazwiskiem
a drugie z datą urodzenia.(w przeciwieństwie do tego ile dioda ma wspólnego z kradzieżą)
Awatar użytkownika
EDI
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3498
Rejestracja: czw lip 24, 2003 6:31
Lokalizacja: Gryfino

Zmiana napięcia

Post autor: EDI »

Witam!
KSKRAK_Krystyn pisze: W tym przypadku skuteczne napięcie po zainstalowaniu „diody” będzie ok. 110V. Administrator powinien wymienić żarówki 230 V na 110 V lecz nie wiem gdzie je kupi.

-Z zakupem żarówek na 110V nie będzie problemu, bo np.:
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
-Gorzej z tym wyprostowaniem napięcia, bo np.:
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
P.S.
-Do obniżania napięcia służą transformatory.
-"Elektronikom" czy "Elektrykom" polecam lekturę z roku 1986:
"Przewodnik po elektronice" M.Rusek R.Ćwirko, W.Marciniak
-Co na to Autor tematu?
Ostatnio zmieniony śr lis 02, 2005 12:51 przez EDI, łącznie zmieniany 1 raz.
-Pozdrawiam!
Edward W. (EDI)
kaczan69
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 68
Rejestracja: pt paź 14, 2005 6:21
Lokalizacja: Prudnik

Zmiana napięcia w obwodach piwnicy - czy tak można?

Post autor: kaczan69 »

No właśnie o co autorowi chodzi ( jaka dioda).
Miałem kiedyś takie urządzenie bodajże nazywało się CR-1.
Reklamował je Ciepłoserwis Katowice. Miało podobne parametry
jak urządzenie z linku powyżej.
Zarówki przy nim świeciły normalnie i nie były one na 110V
tylko na 230V.
Lecz to urządzenie miało jedną wadę, można włączyć przy nim
grzejniki 3kW i działały poprawnie. A zainstalowany tam termobimetal
wyłączał go po 40minutach. Grało również spokojnie na nim radio oraz
można było zagotować wodę w czajniku bezprzewodowym.
profus
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1356
Rejestracja: pt lip 25, 2003 17:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

Zmiana napięcia w obwodach piwnicy - czy tak można?

Post autor: profus »

witam.
assasello pisze: O ile dobrze pamietam to jest norma mowiaca o tym ze napiecie w sieci zasilajacej powinno byc sinudoidalne (lub zblizone).

wlaczenie diody w ten sposob moze spowodowac ze ochrona przeciwporazeniowa bedzie nieskuteczna i moga byc wprowadzane do sieci wyzsze harmoniczne

i z powyższym się zgadzam
assasello pisze: sposob na zapobieganie kradziezy energi jest wprowadzenie zgodnej z normami instalacji o niskim napieciu, chocc nie ukrywam ze bardzo by mi sie ten pomysl nie spodobal, poniewaaz czasami zeby nie robic syfu w domu, jak mam do pociecia jakies deski czy do powiercenie to ide to robic do piwnicy, stad potrzebne mi jest tam napiecie sieciowe. Nie robie tego absolutnie w ramach oszczednosci pieniedzy bo zalaczenie wiertarki lub wycinarki do drewna na czas pracy 15 min w miesiacu nie wplywa na wysokosc rachunku za energie elektryczna.

jedynym sposobem na odzyskanie napiecia o jako takich parametrach jest przetworzenie tego napiecia na stale (do tego mala stabilizacja po tej diodzie co jest) po czym zainstalowanie falownika, ktory z napiecia jakie ma bedzie generowal napiecie sinusoidalne o zadanych parametrach.

a to jest wg mnie nie do przyjęcia.
wkraczamy na teren własności.
własność jest już dobrze skodyfikowana i ujęta w przepisy prawne.
jeśli kolego jesteś współwłaścicielem tej piwnicy, gdzie sobie włączasz wiertarkę, to po załatwieniu z pozostałymi właścicielami możesz robić co ustalicie.
jeśli nie - to źle, by nie powiedzieć inaczej.
ale to jak powiedziałem sprawa dotycząca własności, nie techniki.

bo wpierw ustala się administratora by pilnował i zarządzał majątkiem, a potem każdy próbuje coś ukręcić kosztem pozostałych. przecież można to ustalić z adminstratorem - by nie patrzył na wysokie koszty i równo je dzielił każdemu mieszkańcowi.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
CYRUS
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 1138
Rejestracja: pt maja 14, 2004 0:57
Lokalizacja: Warszawa

Zmiana napięcia w obwodach piwnicy - czy tak można?

Post autor: CYRUS »

Witam !
Kolego Mirekkolodziej i inni elektrycy profesjonalisci !!!!!
Cala in stalacja elektryczna w piwnicy jest wykonana w II klasie.
Wiec przestańcie opowiadać BREDNIE o zagrożeniu życia i zdrowia
mieszkańców.

Tym bardziej,że dotyczy to oświetlenia.

Panowie profesjonalisci - jak wyobrażacie sobie zasilanie wiertarki i innych urzadzeń, skoro nie ma gniazd ? Poprzez złodziejkę ?

Zadam pytanie - czy wolno w piwnicy montować urzadzenia w I klasie ?
CYRUS.
Awatar użytkownika
EDI
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3498
Rejestracja: czw lip 24, 2003 6:31
Lokalizacja: Gryfino

Zmiana napięcia w obwodach piwnicy - czy tak można?

Post autor: EDI »

Witam!
CYRUS pisze: Cala in stalacja elektryczna w piwnicy jest wykonana w II klasie.

-Byłem przekonany, że tylko urządzenia są produkowane w II klasie ochronności (izolacji).
CYRUS pisze: Wiec przestańcie opowiadać BREDNIE o zagrożeniu życia i zdrowia
mieszkańców.
Tym bardziej,że dotyczy to oświetlenia.

-Kiedyś utworzyłem temat: Gdy zawiedzie II klasa ochronności:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=5624&start=0
CYRUS pisze: [...] jak wyobrażacie sobie zasilanie wiertarki i innych urzadzeń, skoro nie ma gniazd ? Poprzez złodziejkę ?

-Polak potrafi !
P.S.
-Szkoda, że nikt nie spytał o zawarte treści w polecanym poradniku:
"Przewodnik po elektronice" M.Rusek R.Ćwirko, W.Marciniak
Załączniki
Warto
Warto (23.56 KiB) Przejrzano 7707 razy
-Pozdrawiam!
Edward W. (EDI)
Awatar użytkownika
mania
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 338
Rejestracja: ndz wrz 26, 2004 11:21
Lokalizacja: ,,Pomorze środkowe,,

Zmiana napięcia w obwodach piwnicy - czy tak można?

Post autor: mania »

Witam kolegów na forum.

Mam pytanie do kolegi ener, a mianowicie jaki odbiornik o mocy 300W chciał podłączyć w piwnicy? Koledzy na forum zgodnie doszli do wniosku że w piwnicy powinno być zainstalowane tylko oświetlenie, bez gniazd 230V. Czyżby kolega miał tak dużą żarówkę w piwnicy??? Mi osobiście wygląda to na grzałkę od ,,aparatury,, ;-)
Niech kolega zdradzi mi tą tajemnicę.


Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
EDI
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3498
Rejestracja: czw lip 24, 2003 6:31
Lokalizacja: Gryfino

Zmiana napięcia w obwodach piwnicy - czy tak można?

Post autor: EDI »

Witam!
mania pisze: Niech kolega zdradzi mi tą tajemnicę.
-A Kolega Marek (mania) Ci w tym Pomorze . :lol:
P.S.
[-Niech Kolega Marek (mania) mi pomoże, gdzie jest to Pomorze.]
-Pozdrawiam!
Edward W. (EDI)
Awatar użytkownika
mania
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 338
Rejestracja: ndz wrz 26, 2004 11:21
Lokalizacja: ,,Pomorze środkowe,,

Zmiana napięcia w obwodach piwnicy - czy tak można?

Post autor: mania »

Witam.

To jest jakieś 260km na wschód od Gryfic, Bytów i okolice.
Na tym forum wszyscy są gotowi
pomóc koledze Edwardowi;-)
I tak, moja tajemnica już nie jest tajemnicą.

Pozdrawiam Marek
ODPOWIEDZ