Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Regulacje prawne w odróżnieniu od wiedzy technicznej nie zawsze są logiczne. Dyskusja wątpliwości pozwala na poprawną ich interpretację.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: Simcode »

elmontjs pisze: ndz sty 27, 2019 19:39 Koledzy, tylko że tu nie chodzi o to, czy rozdzielnia wytrzyma, czy nie uderzenie pioruna, tylko o papier, że przeszła takie badanie, że wytrzyma udar 100kA. Zamawiający ma prawo taki warunek w SIWZ zawrzeć a teraz od oferentów zależy , czy będą go chcieli zaakceptować i wziąć udział w przetargu.
Kolejny przykład jak wyciąć konkurencję z rynku. Teraz taka moda w przetargach. Stawianie takich wymagań by inni nie mogli startować w przetargu.

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3379
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów

Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: opornik »

Simcode pisze: ndz sty 27, 2019 21:29 Kolejny przykład jak wyciąć konkurencję z rynku.
Masz Kolego rację, taką konkurencję należy wycinać z rynku. Czy wiesz jakie straty (na różnych płaszczyznach) poniosło PKP z tego powodu?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza
Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5795
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: STANCA »

Są miejsca gdzie od jakości rozdzielnicy zależy życie wielu osób i mienie o znacznej wartości.
Simcode pisze: ndz sty 27, 2019 21:29
elmontjs pisze: ndz sty 27, 2019 19:39 Koledzy, tylko że tu nie chodzi o to, czy rozdzielnia wytrzyma, czy nie uderzenie pioruna, tylko o papier, że przeszła takie badanie, że wytrzyma udar 100kA. Zamawiający ma prawo taki warunek w SIWZ zawrzeć a teraz od oferentów zależy , czy będą go chcieli zaakceptować i wziąć udział w przetargu.
Kolejny przykład jak wyciąć konkurencję z rynku. Teraz taka moda w przetargach. Stawianie takich wymagań by inni nie mogli startować w przetargu.
Panowie, jeżeli rozdzielnica czy kontener z elementami służącymi utrzymaniu bezpieczeństwa na kolei nie będzą spełniały wysokich wymagań to nasze bezpieczeństwo jest zagrożone.
Po wpadce gdzie nie wszystko spełniało wysokich oczekiwań i wystąpiły znaczne straty, już myślą inaczej. To jest normalna reakcja, poziom bezpieczeństwa trzeba podnieść. Tym razem się udało bez katastrofy. Każdy zdrowo myślący zdaje sobie sprawę, jak podmienione elementy (na tańsze o niewłaściwych parametrach) w rozdzielnicach służących sterowaniu ruchem mogą wpłynąć na bezpieczeństwo.

Kolej już bez iskiernika z przodu nie zezwala. I co, wycinają z przetargu niesolidnych? Tak świadomie wycinają i wiedzą czemu!!!
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
STANCA pisze: ndz sty 20, 2019 12:41
W roku 2015 odbyła się w Poznaniu Konferencja Naukowo Techniczna n. t. PROBLEM DOTRZYMANIA STANDARDÓW OGRANICZNIKÓW PRZEPIĘĆ.

Jednym z tematów był: „Niedotrzymanie standardów przez producentów SPD przyczyną awarii SKR na trasie E-65” głoszony przez Mieczysława Laskowskiego z Instytutu Kolejnictwa – Warszawa.

Gdzie autor omawiał i pokazywał na fotografiach zniszczone ochronniki w rozdzielnicach na trasie E – 65, oraz na jednym ze slajdów wykazał:

Ochrona odgromowa i przeciwprzepięciowa powinna :
• nie wpływać na jakość pracy chronionego systemu lub urządzeń
• zapewniać bezawaryjną pracę urządzeń systemów elektronicznych
• zapewnić ochronę nawet w najbardziej niekorzystnych przypadkach
• być pewna i niezawodna w działaniu
• być optymalną ze względu na ponoszone nakłady finansowe


STANCA
Tam gdzie trzeba utrzymać bezpieczeństwo na wysokim poziomie nie ma litości!!!

Chłodno pozdrawiam tych wyciętych z przetargów.
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: Simcode »

STANCA pisze: pn sty 28, 2019 13:36 Każdy zdrowo myślący zdaje sobie sprawę, jak podmienione elementy (na tańsze o niewłaściwych parametrach) w rozdzielnicach służących sterowaniu ruchem mogą wpłynąć na bezpieczeństwo.
Nikt tego nie neguje że dobre sprawdzone SPD podnosi poziom bezpieczeństwa . Że należy eliminować tandetne nie sprawdzone elementy. Nie to było moją konkluzją .
Simcode pisze: ndz sty 27, 2019 17:44 Mrzonki ludzi którzy nigdy nie przeżyli lub widzieli skutków wyładowania ( nie laboratoryjnych) . Myśliciele z PKP gdzie piorun uderzył bezpośrednio w szafkę liczą że zbudują taką co jej nic nie zmorzy. Brednie.
Tu jest problem PKP pogrzebany . Oni myślą że stosując tylko wybrane egzemplarze ( sprawdzone) uchronią się od takich awarii. I to nazywam absurdem.
Awatar użytkownika
CYRUS
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 1138
Rejestracja: pt maja 14, 2004 0:57
Lokalizacja: Warszawa

Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: CYRUS »

Ustawa o systemie oceny zgodności
System oceny zgodności - funkcjonowanie
Wykaz podstawowych aktów prawnych
Dyrektywy Starego Podejścia
Dyrektywy Nowego Podejścia ……………
To tak jak amator poczyta i bierze się za robienie instalacji.
Nie macie szans na nadanie CE.
Albo nad tym stracicie „pół życia” .
Musi to robić osoba która się bardzo dobrze na tym zna.
Nadanie CE wyjdzie znacznie drożej niż wykonanie samej rozdzielnicy.
Czy urządzenie wykonane z elementów posiadających CE z automatu ma CE – podobno nie ma.
Musi być dokumentacja będąca podstawą do wystawienia deklaracji.
Znacznie większa niż schemat jednokreskowy.

Dlatego do CE zatrudnia się jednostki notyfikowane.
Zrobienie EMC na niewielkie urządzenie to koszt 5 tys. złotych.
Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5795
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: STANCA »

Warto się z tym zapoznać przed zainteresowaniem służb ochrony rynku naszym produktem.

Ze strony UOKiK

Znak CE
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]

Kompetencje Prezesa UOKiK i opis systemu
Oznakowanie CE
Obowiązki przedsiębiorcy
Pomocne linki
Pytania i odpowiedzi
Rejestr wyrobów niezgodnych z zasadniczymi, szczegółowymi lub innymi wymaganiami


Oznaczenie CE nie w każdym przypadku jest prostą sprawą, na stronach szkolących w tym temacie za jednodniowy udział plus materiały żądają nawet 1100 zł. NETTO


Tym, którzy zechcą zrobić Deklarację CE rozdzielnicy na kolanie polecam:

DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2014/35/UE
z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie harmonizacji ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do udostępniania na rynku sprzętu elektrycznego przewidzianego do stosowania w określonych granicach napięcia

[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe
JacekG
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: pn lip 02, 2018 10:51

Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: JacekG »

Widzę, że temat wraca co jakiś czas.
Trzeba sobie jasno powiedzieć kilka rzeczy na temat "fachowców" którzy kształtują nasz rynek.
Niska cena wykonanych usług jest uzyskiwana poprzez nonszalancję i wielką odwagę wykonawców (aby nie nazywać tego po imieniu). Branie takich rzeczy "na chłopski rozum" to bardzo średni pomysł i szczerze zazdroszczę ludziom którzy funkcjonują w ten sposób spokojnego snu.

Moim zdaniem najważniejszy urywek dyrektywy LVD - o której głównie (lecz nie tylko) tutaj mówimy:
Wewnętrzna kontrola produkcji to procedura oceny zgodności, w której producent wywiązuje się ze zobowiązań przedstawionych w pkt 2, 3 i 4 oraz na swoją wyłączną odpowiedzialność zapewnia i oświadcza, że dany sprzęt elektryczny spełnia wymagania niniejszej dyrektywy mające do niego zastosowanie.
Mówiąc zupełnie w prost w wielkim skrócie, jeśli coś stworzymy i przeprowadzimy profesjonalną kontrolę produkcji wg odpowiedniej normy przyklejamy naklejkę i jesteśmy "czyści".

Temat ciągnie za sobą inne wprowadzające w zakłopotanie producentów rozdzielnic tematy np. instrukcję obsługi, deklarację CE w wersji papierowej, wyniki obliczeń, sprawozdanie z badań ... no troszkę tego jest.

Generalnie najlepiej mają się "teflonowi wykonawcy" którzy wiedzą swoje i nie przywiera do nich żaden argument nawet z solidną podstawą prawną. Efekt jest taki, że robią tanio i najczęściej dobrze tylko niezgodnie z przepisami. I jaki jest sposób na rozwiązanie tego?

Smutnym faktem jest to, że z profesjonalnym i kompleksowym podejściem można jedynie pomarzyć o zleceniu.

Przy okazji kolega macbrz powołuje się na ciekawą rzecz. Możesz podać podstawę tego stwierdzenia? Rozumiem, że rozdzielnica składająca się TYLKO I WYŁĄCZNIE z elementów np ETONA jest zgodna z CE z automatu? Przytocz proszę jeśli możesz podstawę do tego stwierdzenia. Nie jestem pewien co do słuszności tego stwierdzenia.
Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5795
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: STANCA »

Witam kolegów elektryków
Temat do wznowienia.

Zadzwonił do mnie ktoś z forum, inwestor żąda papierów po wykonaniu instalacji i zamontowaniu na wykonaną rozdzielnię. Rozdzielnicę wykonał jemu podwykonawca.

Swoje zdanie, które się nie zmieniło przedstawiłem dawno w tym temacie i to jemu wskazałem.
Po takim żądaniu inwestora na koniec robót przed wypłatą można nieźle wtopić.

Jako, że od ponad 15 lat jestem na emeryturze, zapytam młodszych jak dajecie sobie radę z tym śliskim tematem obecnie.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: elmontjs »

Obecnie siedzę nad protokołami z dużego obiektu; instalacja oddana w 2016r. i co z tego że na każdej rozdzielni jest naklejka z danymi i symbol CE, jak wieje to fikcją na kilometr! Oto ciekawostki z tabliczki znamionowej : In rozdzielni = 25A a zabezpieczenie na nią: 63A, na wejściu różnicówka 1F ze stykami 25A a zasila 5-8 wyzwalaczy 16A !
Orzeczenie musi wykluczyć z eksploatacji cały obiekt przez niekompetencje producenta, zarazem wykonawcy. Już widzę, że bedzie przepychanka ze zleceniodawcą :-(
STANCA pisze: śr lut 23, 2022 17:39 jak dajecie sobie radę z tym śliskim tematem obecnie.
...więc kolego STANCA, z moich obserwacji, ...minęło 15 lat, ale dalej jesteśmy z tym tematem w punkcie wyjścia.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2277
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: Simcode »

elmontjs pisze: śr lut 23, 2022 18:08 więc kolego STANCA, z moich obserwacji, ...minęło 15 lat, ale dalej jesteśmy z tym tematem w punkcie wyjścia.
Chyba aż tak surowo bym tego nie określił. Minęło trochę czasu i wiemy że niektóre przepisy i dyrektywy UE są bzdurne . Znaleźliśmy sposoby na mądre wyjście z sytuacji by wykonawca i inwestor byli syci. ( to samo dzieje się w krajach UE- zaręczam) . Natomiast na upierdliwego inwestora nie ma rady . Musisz przeprowadzić certyfikację CE.
ODPOWIEDZ